Toneelstuk Achter het Huis; een nieuwe bewerking dagboek Anne Frank

Delfzijl – Anne van der Burg speelt zaterdag 18 november in theater De Molenberg de hoofdrol in het toneelstuk Achter het Huis, een nieuwe eigentijdse bewerking van het dagboek van Anne Frank, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer.

Het dagboek van Anne Frank behoort al decennia tot de meest gelezen boeken ter wereld. De manier waarop zij haar gedachten en ervaringen opschreef, blijft jong en oud intrigeren. Dagelijks staan mensen in de rij om het Anne Frank Huis aan de Amsterdamse Prinsengracht, waar zij tussen 6 juli 1942 en 4 augustus 1944 haar dagboek schreef, te bezoeken.  Achter het Huis is gebaseerd op haar dagboek. Wat deed het leven in de benauwde omgeving van haar onderduikadres met een opgroeiend meisje? En hoe was dat voor de mensen om haar heen? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor deze nieuwe bewerking van Pfeijffer. Zijn benadering laat zien wat het zo dicht op elkaar samenleven, terwijl buiten de vijand rondloopt, met mensen doet. De lijn en thema’s uit het dagboek zijn gehandhaafd, maar ook de andere personages hebben een stem gekregen en er zijn eigentijdse verhaallijnen toegevoegd aan het originele verhaal.

In alle media-uitingen van de Molenberg stond deze voorstelling aangekondigd als Het Achterhuis. Op dringend advies van het Anne Frank Fonds is besloten de titel te veranderen om duidelijker te maken dat dit toneelstuk een eigentijdse bewerking betreft.

Naast Anne van der Burg bestaat de cast uit: Hajo Bruins, Oda Spelbos, Cees Geel, Marie Louise Stheins, Raymonde de Kuyper, Michiel Nooter, Joost Koning en Amarenske Haitsma. De aanvang is kwart over acht.Back to top button