Toekomstige gemeente Het Hogeland adopteert 215 namen Holocaust monument

De Marne – De gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond hebben als toekomstige gemeente Het Hogeland gezamenlijk besloten om alle namen van de slachtoffers die in onze gemeenten geboren zijn te adopteren ten behoeve van het Holocaust Namenmonument Nederland. Dit zijn in totaal 215 namen die nu te vinden zijn op de websites van de gemeenten.

Holocaust namenmonument

Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is.

Daarmee krijgt Nederland een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht. Tot nog toe kent Nederland geen monument waar elk individueel slachtoffer van de Holocaust met naam en toenaam wordt genoemd.

Oproep

In mei 2018 willen de gemeenten deze namen publiceren, en een aantal van deze namen een gezicht geven aan de hand van hun verhaal en foto’s. Graag komt de toekomstige gemeente Het Hogeland in contact met mensen die hierbij kunnen helpen. Heeft u informatie hierover neem dan contact op met Janine Abee, graag uiterlijk 16 februari 2018. Daarvoor kunt u contact opnemen via e-mail j.abee@demarne.nl of telefonisch 0595 575500.

Back to top button