Tips om tijd te besparen in het huishouden

Nederland – Na een lange dag werken, met de kinderen bezig te zijn geweest of juist een ontspannend dagje weg is een flinke schoonmaakbeurt het laatste waar je op zit te wachten. Een heerlijk schoon huis willen we allemaal wel, maar komt vaak net niet uit om eens uitgebreid te gaan poetsen. Daarom deze tips om tijd te besparen en het huishouden makkelijker te maken.

Werk volgens een schema
Op vaste momenten schoonmaken heeft een hoop voordelen. Ten eerste geeft het rust in je planning: je hoeft niet te schuiven met taken of bezigheden en weet precies waar je aan toe bent. Met een vast schema voorkom je ook uitstelgedrag en als jouw schoonmaak uurtje voorbij is, hoef je er ook niet meer aan te denken. 

Het zal in het begin wat pogingen en aanpassingen vereisen om een schema te maken dat precies goed is. Je wilt namelijk niet uiteindelijk te veel of te weinig tijd besteden. Laat dus wat ruimte voor verandering over en stapel niet direct teveel taken op.

Investeer in tijdbesparing
Slimme apparaten kunnen nog aardig wat huishoudelijk werk uit handen nemen. Er is op dat gebied misschien wel meer beschikbaar dan je denkt: de robotstofzuiger is al bekend, maar dweilrobots zijn zeldzamer en een robotramenwasser hoor je helemaal niet vaak over. 

Robotstofzuiger en dweilrobot
Robotstofzuigers zijn steeds meer in opkomst. Ideaal, want zo heb je naar het stofzuigen geen omkijken en is de vloer al schoon wanneer je thuiskomt. Om daar nog een schepje bovenop te doen is er de dweilrobot: die werkt hetzelfde als de robotstofzuiger, maar dan met een dweilsysteem.

Beide robots stel je in met een timer en ze analyseren vervolgens zelf de ruimte. De dweilrobot heeft natuurlijk ook nog wat water en schoonmaakmiddel nodig. Deze helden van apparaten gaan voor jou aan de slag en leveren een brandschone vloer op.

Slimme apps
Ook de smart home systemen zijn in opkomst. De apparaten moeten wel smart en geschikt zijn voor zo een systeem, maar als ze aan die eisen voldoen bedien je alles makkelijk met één app op je smartphone. Voor verlichting en apparaten als de televisie is dat handig en in sommige gevallen word je zelfs in het huishouden geholpen.

Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine of vaatwasser die met een app instelbaar is. Vergeten om de wasmachine aan te zetten is dan verleden tijd. Je hoeft een smart apparaat trouwens niet per se aan een compleet home systeem te koppelen: de meesten zijn ook los via een app bedienbaar. 

Robotramenwasser
De ramen lappen is een huishoudelijke taak die misschien wel het meest van allemaal wordt uitgesteld. In tegenstelling tot schone vaat of kleding is een schoon raam geen vereiste om de dag door te komen, maar dat maakt schoongemaakte ramen niet minder fijn. Voor iedereen die liever binnen blijft zitten is er de robotramenwasser.

Je kunt de robotramenwasser beschouwen als een soort verticale variant van de dweilrobot, maar dan voor je ramen. Het apparaat is slim genoeg om de afmetingen van je raam te analyseren en het oppervlak te poetsen én drogen. Dat allemaal zonder strepen achter te laten. Het is een investering, maar de robotramenwasser scheelt een hoop gedoe.

Ga voor minimalisme
Alles wat in huis staat, moet ook worden schoongemaakt. Minder spullen is dus ook een optie en je houdt makkelijker het huis netjes met minimalisme. Richt je het huis minimalistisch in, dan kies je alleen voor spullen die je nodig hebt en daadwerkelijk gebruikt. 

Zonder dat je het misschien door hebt, spaart een mens namelijk nogal wat spullen op. Een minimalistische stijl zorgt voor overzicht en gaat goed samen met een moderne inrichting. Uiteindelijk bespaar je daar dus ook tijd mee in het huishouden, omdat er simpelweg minder schoongemaakt hoeft te worden.

Laat vuil inweken
Van bakroosters tot een vuile toiletpot: in veel plekken in het huis ontstaat er hardnekkig vuil. Je hoeft niet direct te gaan schrobben, want je kunt het vuil ook eerst laten weken met schoonmaakazijn of een ander geschikt schoonmaakmiddel. Het vuil komt los en vervolgens poets je het een stuk makkelijker los. Laat vuil dus eens een paar uurtjes of een nachtje intrekken.

Borstel je viervoeters goed uit
We zijn gek op onze huisdieren, maar aan deze pluizige vrienden kleeft ook een nadeel: dierenharen. Je hebt vast gemerkt hoe snel die zich door het huis kunnen verspreiden. Plan daarom vaste momenten in om je hond of kat goed te borstelen. Zo komt een groot deel van de haren al los en belanden ze in de borstel in plaats van op je bank.

Back to top button