Theatergroep WAARK duikt in de 13e-eeuwse Menalda vetes

Wirdum – In seizoen 2017-2018 speelt Theatergroep WAARK ‘De Menalda vetes’, geschreven door Jan Veldman, gebaseerd op de 13e-eeuwse Menalda vetes zoals door Abt Emo opgetekend in de Kronieken van het klooster Bloemhof. 

De Menalda vetes?

In de Middeleeuwen behoorde Groningen tot de Friese landen. Lokale edellieden (jonkers) beheersten vanuit hun borgen het omringende platteland en lagen constant met elkaar overhoop. Deze vetes tussen elkaar bestrijdende familieclans konden jaren duren en bij het ontbreken van een hogere macht sprongen abten van kloosters in als bemiddelaars bij deze conflicten.

In De Menalda vetes wordt het verhaal van de Menalda’s verteld. “Tied van overstromings, kruustochten en de Swaarde Dood. ’t Is tied van aalgedurege stried in onze streken. Hunzingoers tegen Fivelingoers. Oethoesters tegen Oskwerders, ain tegen aander, aandern tegen ain. Welkom in Dattiende aiw, welkom bie “De Menalda vetes!” 

Regisseur Albert Secuur koos een theatervorm die het meest lijkt op een live hoorspel waarin geluid en muziek een belangrijke rol krijgen toebedeeld. Er wordt door de vier acteurs gewisseld tussen de 13e eeuw naar nu en van de personages als hoorspelacteurs naar hun rol in het middeleeuwse stuk.

Met Jan Veldman als schrijver in combinatie met Albert Secuur als regisseur gaat WAARK voor een historisch verantwoord stuk, met een duidelijke relatie naar het hier en nu en gelardeerd met een flinke dosis onderkoelde Grunneger humor.

De Menalda vetes is 14 oktober te zien in het Dorpshuis van Wirdum.
Aanvang 20.00 uur
Voor meer info of het bestellen van Kaarten mail naar g.spijk@ziggo.nl

Back to top button