Tentoonstelling Reinder Homan in het Koetshuis van de Fraeylemaborg

Slochteren – Eén van Nederlands bekendste etsers exposeert vanaf 30 september in het Koetshuis van de Fraeylemaborg. Reinder Homan (Smilde, 1950) werd tijdens zijn studie aan de Groningse Academie Minerva gegrepen door deze veelzijdige en gecompliceerde techniek. De natuur speelt een hoofdrol in zijn werk, van bomen en planten tot bossen en door parken omringde landhuizen. De grafische techniek van het etsen is voor Homan een volkomen natuurlijke werkwijze en verbeeldt

zijn hartstocht voor de natuur. Deze Noordelijke Realist maakt portretten van een enkele boom of plant, maar ook hele bossen en bloeiende bermen en weiden in de ochtendnevel.  Hij kiest daarbij graag een bijzonder standpunt, door bijvoorbeeld op de buik te gaan liggen of in een boom te klimmen.

Etsen is een tijdrovende techniek, soms werkt Reinder Homan twee maanden aan één plaat. Hij probeert veel nuances in licht en donker aan te brengen, door de etsplaat in verschillende fasen te “bijten”. Soms gaat een plaat wel vijftig tot zestig keer het zuur in!

Speciaal voor deze expositie maakte Reinder een sfeervolle ets van de Fraeylemaborg, omzoomd door de lindebomen langs de borggracht. In de tentoonstelling is veel meer  nieuw werk te zien, maar tevens een keuze van oudere etsen uit de Jan Menze van Diepencollectie.

In de tentoonstelling is ook een aantal bronzen beelden opgenomen van Sofie Hupkens (Brazilië 1952). Zij studeerde onder meer in Maastricht en Rio de Janeiro en heeft momenteel een atelier in het Friese Bakhuizen. Haar gestileerde bronzen figuren zijn verstild en naar binnen gekeerd en passen uitstekend bij de ingetogen etsen van Reinder.

De tentoonstelling is te zien in het Koetshuis van 30 september 2017 tot en met 18 maart 2018

Back to top button