fbpx
14.7 C
Delfzijl
maandag 25 mei 2020
Home Agenda tips Tentoonstelling landschappen en stadsgezichten van Wiep Zanstra in Museum Stad Appingedam

Tentoonstelling landschappen en stadsgezichten van Wiep Zanstra in Museum Stad Appingedam

Appingedam – Het Museum Stad Appingedam heeft vrijdag een tentoonstelling geopend van het werk van de Damster schilder Wiep Zanstra (1910-1997), op de zolder van het Dijkstraatpand.

De tentoonstelling werd geopend door zijn zoon, Wim Zanstra die een groot deel van het werk van zijn vader heeft geschonken aan het museum. Wiep Zanstra was bekend in Appingedam als horlogier en juwelier, maar ook als gemeenteraadslid, cartoonist voor de Damster Courant en als regisseur van toneelstukken en decormaker.

Maar hij vond ook nog tijd om te schilderen: landschappen, stillevens, stadsgezichten…hij was van alle markten thuis. Hij was bijzonder ge├»nteresseerd in de historie van Appingedam en heeft vele panden in Appingedam minitieus getekend. Hij kan met recht de croniqueur van Appingedam genoemd worden: zoveel tekeningen en schilderijen zijn er van zijn hand waarin de toeschouwer een beeld krijgt van hoe Appingedam er in de voorgaande eeuwen uit heeft gezien.

Hij gaf zijn historische schilderijen vaak een oud tintje door ze te lakken, zo ook een schilderij van de Wijkstraat in oude stijl. De hangende keukens heeft hij eveneens vaak vereeuwigd, zowel in pentekeningen als op schilderijen.

Schilderen en tekenen was van jongs af aan zijn hobby en hij kreeg als kind al steevast teken- en schilderspullen op zijn verjaardagen. Het is altijd zijn hobby gebleven em het resultaat daarvan is nu bijelkaar gebracht in deze tentoonstelling, die te zien is tot en met 18 april.

Advertenties