fbpx
18.1 C
Delfzijl
woensdag 27 mei 2020
Home Weer en natuur Temperatuurval op deze Moederdag

Temperatuurval op deze Moederdag

Nederland – De temperatuur stijgt op deze Moederdag snel naar 16-22 graden aan het begin van de middag, maar door een flink toenemende noorden- tot noordoostenwind duikt de temperatuur vanmiddag vanuit het noorden behoorlijk snel een aantal graden omlaag. Aan het eind van de middag is het 8-10 graden in het noorden, 14-15 in het midden en nog 19 graden in het zuidoosten. De stevige noordenwind maakt het voor het gevoel kouder. Vooral in het zuiden en oosten is kans op wat regen en in Limburg is kans op een onweersbui.

Deze Moederdag begint op veel plaatsen droog met lokaal nog wat zonneschijn. Vanuit het zuiden wordt de bewolking zo dik dat de zon erachter schuil gaat. Bovendien is in het zuiden in de loop van de ochtend al kans op wat lichte regen. De temperatuur stijgt snel en de maximumtemperatuur wordt aan het einde van de ochtend of het begin van de middag bereikt met 16-18 graden in het noorden en westen en 19-22 graden elders.

Koude lucht uit de poolstreken
Door een toenemende noorden- tot noordoostenwind wordt koude lucht vanuit de poolstreken aangevoerd. In het noorden en langs de westkust steekt een vrij krachtige tot krachtige noordenwind op, windkracht 5-6. De temperatuur gaat dan ook fors omlaag en aan het eind van de middag is het slechts 8-10 graden in het noorden en 11-12 graden langs de westkust.

Ook in het midden van het land koelt het flink af en is het eind van de middag 14-15 graden. Dat is ruim 10 graden kouder dan zaterdagmiddag. In het zuidoosten steekt pas tegen en in de avond de koude wind op en is de hele middag nog 20 graden. De bewolking neemt overal toe en in het zuiden en oosten is kans op wat lichte regen. Het zuiden van Limburg maakt kans op een lokale onweersbui.

Vanavond neemt de noordenwind verder toe en wordt aan zee en bij de Wadden hard, kracht 7. Boven land is de wind vrij krachtig, windkracht 5. Het koelt steeds verder af en rond zonsondergang is het slechts 7-13 graden. Door de stevige wind voelt het kouder aan en is de gevoelstemperatuur aan het eind van deze Moederdag slechts 2-5 graden.

Komende dagen vrij koud, later geleidelijk warmer
Na een vrij koude nacht met temperaturen van 3 tot 6 graden, wordt het morgenmiddag maximaal 10-12 graden. Daarbij waait een stevige en voor het gevoel koude noordenwind. Een lekkere dikke jas is wel raadzaam. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolkenvelden en de kans op een bui is klein.

De rest van de week is het meestal droog met flink wat zon. De temperatuur stijgt langzaam weer naar uiteindelijk 16-19 graden aan het eind van de week. De nachten tijdens ijsheiligen verlopen vrij koud met vooral landinwaarts kans op een graadje vorst. Aan de grond vriest het op veel plaatsen enkele graden.

Advertenties