Te weinig beweging bij kinderen volgens de richtlijn voor bewegen

Nederland – Een adequaat niveau van fysieke activiteit is van vitaal belang voor het behoud van een gezonde leefstijl. Het Ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport heeft richtlijnen voor beweging opgesteld om de volksgezondheid te stimuleren, waarbij specifieke normen voor beweging zijn vastgelegd voor volwassenen, kinderen, senioren en mensen met beperkingen.

Kinderen wordt aanbevolen dagelijks minstens 60 minuten matig intensief te bewegen, variërend van fietsen en wandelen tot zwemmen en turnen. Ondanks deze richtlijnen blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen niet aan deze beweegnorm voldoet, waardoor ze niet de benodigde hoeveelheid beweging krijgen. Deze trend is deels te wijten aan veranderingen in levenspatronen en woonomgevingen.

Veranderingen in Levensomgeving en Leefstijl

De moderne levensomgeving en levensstijl dragen bij aan het verminderde bewegingsniveau bij kinderen. Stedelijke gebieden zijn dynamischer en potentieel gevaarlijker geworden in vergelijking met het verleden, waardoor ze minder geschikt zijn voor kinderlijke activiteiten. Daarnaast heeft de opkomst van diverse streamingdiensten, sociale media en digitale games geleid tot een verschuiving in levenspatronen. Kinderen besteden steeds meer tijd aan hun telefoons en spelconsoles, wat ten koste gaat van hun lichamelijke activiteit. Bovendien zijn veel ouders die in de stad wonen, terughoudend om hun kinderen buiten te laten spelen. Een oplossing hiervoor kan een houten speelhuisje voor kinderen zijn.

Ouderlijke Invloed op Kinderlijke Beweging

Ouders spelen een cruciale rol bij het bewegingspatroon van hun kinderen. Ouders die overmatig bezorgd zijn, beperken vaak de kansen voor hun kinderen om actief te zijn, zelfs als ze in stedelijke omgeving wonen. Het is belangrijk dat kinderen, ongeacht mogelijke angsten, de mogelijkheid hebben om buiten te spelen en te bewegen. Stedelijke gebieden bieden vaak speciale speelplekken waar kinderen veilig kunnen genieten van fysieke activiteiten.

Aanbevolen Activiteiten voor Kinderen

Er zijn tal van activiteiten die kinderen kunnen ondernemen om actief te blijven. Voor buitenplezier hebben ze geen complexe apparatuur nodig. Eenvoudige items zoals skelters kunnen kinderen urenlang vermaken. Een skelter online kopen gaat tegenwoordig ook erg makkelijk. Bovendien is er een ruim aanbod van kinder buitenspeelgoed beschikbaar waarmee kinderen zich volop kunnen vermaken, zoals een voetbalgoal bijvoorbeeld. Ook in parken en speeltuinen kunnen kinderen hun creativiteit de vrije loop laten en actief zijn. Klimrekken verbeteren niet alleen hun fysieke behendigheid, maar leren hen ook omgaan met uitdagingen, vergelijkbaar met een potje voetbal in het park.

Al met al is dagelijkse beweging cruciaal voor zowel ouders als kinderen. Gelukkig zijn er tegenwoordig talrijke speciale speelzones gecreëerd in bruisende steden waar kinderen op veilige wijze kunnen rennen en spelen. Daarnaast is er een overvloed aan buitenspeelgoed beschikbaar waarmee kinderen zich urenlang kunnen vermaken en tegelijkertijd hun bewegingsdoelen kunnen behalen. Dit soort speelgoed kan bovendien een aanzet zijn voor kinderen om actief te blijven en betrokken te zijn bij spelen en bewegen.

Back to top button