Succesvolle bijeenkomst Groninger IMH-netwerk

Groningen – Sinds begin 2022 bestaat er een nieuw netwerk in de provincie Groningen voor organisaties en zorgprofessionals die werken met (aanstaande) ouders en jonge kinderen: IMH Groningen (Infant Mental Health). Dit netwerk organiseerde op woensdag 16 november een succesvolle bijeenkomst ter versterking van het netwerk.

Een sterk netwerk voor de beste ondersteuning
Elvira Hensema (Psychotherapeut en Kinder- & Jeugdpsycholoog NIP bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen) is één van de initiatiefnemers en vertegenwoordigt het Ommelander Ziekenhuis in het netwerk van IMH Groningen: “We willen het IMH-netwerk in Groningen tot een succes maken. Met een sterk IMH-netwerk kunnen we kwetsbare zwangeren en gezinnen met jonge kinderen de beste ondersteuning bieden. Het belangrijkste doel van het IMH-netwerk én van deze bijeenkomst is dat je als zorgprofessional gemakkelijker andere professionals kunt vinden en benaderen. Niet alleen professionals in je eigen netwerk, maar ook daarbuiten.”

Waardevolle gesprekken
Verschillende organisaties gaven tijdens de bijeenkomst een korte pitch wat zij al doen op het gebied van kwetsbare zwangeren, het jonge kind en het gezin. Ook konden de deelnemers en organisaties zichzelf tijdens een markt presenteren. Er ontstonden waardevolle gesprekken en ideeën hoe het netwerk te versterken en welke rol iedere organisatie en professional daarin heeft.

Over Infant Mental Health
In 2018 startte het landelijke actieprogramma KansRijke Start, wat zich richt op de ontwikkeling in de eerste 1000 dagen van een kind. Met name het Centrum voor Jeugd & Gezin en gemeenten zijn bij het programma aangesloten. De IMH-visie sluit hierop aan. Infant Mental Health is een integrale kijk op de gezondheid van gezinnen met jonge kinderen en dat begint al bij de kinderwens. De IMH-visie biedt professionals de mogelijkheid dezelfde taal te spreken en op een eenduidige manier te denken en te handelen. Een belangrijk speerpunt van deze visie is het goed in beeld krijgen van de ouder-kind relatie, weten waar je op moet letten en wat je vervolgens als professional kunt doen. Er is een landelijk IMH-netwerk en er zijn inmiddels meerdere netwerken per regio, waar IMH Groningen er één van is.

Back to top button