Succesvol jaar voor Museum de Menkemaborg in Uithuizen

Uithuizen – Museum Menkemaborg heeft in 2022 meer dan 26.000 bezoekers getrokken. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen vijftien jaar. In 2007, het jaar dat de borg de Museumprijs toegekend kreeg, verwelkomde de borg 28.000 bezoekers. Directeur Afiena van IJken wijt het succes aan het nieuwe beleid na de coronaperiode, waarbij meer activiteiten op en rond de borg worden georganiseerd en de borg zichtbaarder is op sociale media.

Zo haakte de Menkemaborg dit jaar aan bij Bitterzoet Erfgoed, de manifestatie rondom het slavernijverleden van de provincie Groningen, bij de herdenking van het Rampjaar 1672 en bij de Ostfriesland Biennale, een hedendaagse kunstmanifestatie in Noordwest Duitsland en de provincie Groningen. “Het is heel lonend om te zien dat je op zo’n historische plek als de Menkemaborg relevant en actueel kan zijn en dat we hiermee nieuwe doelgroepen weten te trekken. De borg is er voor iedereen en bij alles wat wij doen, zoeken wij de verbinding met het dorp en de inwoners in de hele regio,” aldus Van IJken.

Hoewel culturele instellingen door heel Nederland moeite hebben het publiek te trekken na de coronalockdowns en spreken van een bezoekersverlies van 20 tot 30%, is daarvan bij de Menkemaborg geen sprake. Het door de Handelsvereniging Uithuizen georganiseerde Kerstival op 17 december zorgde voor een mooie eindsprint en bracht vele duizenden bezoekers op de been. Voorzitter Harrie Hoek: “Voor corona trokken wij gemiddeld 22.000 bezoekers per jaar. Dat wij daar nu ruim boven zitten, toont aan dat het nieuwe beleid overduidelijk vruchten afwerpt. Vanaf 2026, wanneer de nieuwe expositieruimte en alle overige toeristische voorzieningen bij de Tocamaheerd beschikbaar zijn, willen we dit graag doortrekken naar 35.000 bezoekers op jaarbasis.”

Voor 2023 staan er wederom interessante projecten op de planning van de borg. Vanaf 1 maart zal de tentoonstelling Grand Tour, de Groninger elite op reis, te zien zijn. Tot die tijd is de borg, zoals gebruikelijk, gesloten voor onderhoudswerkzaamheden.Back to top button