Studeertips voor als je thuis moet blijven

Nederland – Door het coronavirus zal je de komende tijd meer thuis moeten studeren dan je normaalgesproken deed. Dat is natuurlijk even wennen en niet altijd even makkelijk. Zo kan het, nu je nergens heen hoeft of kan, lijken alsof je zeeën van tijd hebt. Toch is dat natuurlijk niet zo en gaat je studie gewoon door. Daarom delen we vandaag een paar tips die het thuis studeren een stukje makkelijker zullen maken.

Maak een realistische, motiverende planning
Het maken van een realistische, motiverende planning is misschien wel het belangrijkst als het gaat om thuis te studeren. Zo breng je namelijk niet alleen structuur aan in je dagen, maar houd je ook het overzicht tussen al je vakken en deadlines. Door realistische deadlines te maken en jezelf daaraan te houden zorg je dat je niet achter loopt op de leerstof en voorkom je een hoop stress.

Zorg voor routine
Een goede manier om een productieve studiedag te hebben is het aanhouden van een routine. Daarbij kan het handig zijn om elke dag rond dezelfde tijd op te staan en op dezelfde tijdstippen te studeren. Heb jij de beste concentratie in de ochtend? Sta dan vroeg op en doe wat je moet doen. Ben je een nachtuil en studeer je beter in de avond? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om lekker uit te slapen en tot wat later door te werken. Het belangrijkste is dat je voor een routine zorgt die voor jou werkt.

Houd relaxen en studeren gescheiden
Hoe verleidelijk het ook is om in je pyjama in bed te studeren: het is niet echt motiverend of goed voor je productiviteit. Daarom is het belangrijk dat je écht opstaat, je zoals je normaalgesproken deed klaarmaakt voor de dag en je bed opmaakt. Probeer als dat mogelijk is ergens anders te studeren, zoals in een studiekamer of aan de eettafel. Mis je met anderen studeren in de bibliotheek? Bekijk dan eens een YouTube-kanaal zoals TheStrive Studies waarin je een student urenlang ziet blokken en dus “samen” kunt studeren.

Zet je telefoon uit
Veel mensen zitten nu thuis en hebben een overvloed aan tijd. Daarnaast zijn er constante updates over corona. Om toch gefocust te blijven is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet de hele tijd met je telefoon bezig bent. De oplossing? Je smartphone uit zetten wanneer je moet studeren. Lukt dat niet? Download dan een app zoals SelfControl dat jouw smartphone tijdelijk blokkeert.

Neem voldoende pauze en stop op tijd
Wanneer je thuis studeert is het ontzettend belangrijk dat je écht pauze neemt en op tijd stopt. Zet daarom tijdens je pauze je studieboeken weg, eet iets lekkers, bel een vriend of vriendin en ga lekker naar buiten. Ben je klaar met studeren? Dan is het tijd om écht te stoppen en te ontspannen door bijvoorbeeld je favoriete series op Netflix te binge-watchen. Ben je al door het aanbod heen? Download dan een VPN om het Netflix-aanbod van andere landen te bekijken.

Back to top button