Struikelstenen gelegd in Appingedam ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners die werden gedeporteerd

Appingedam – In Appingedam zijn dinsdagochtend zestien struikelstenen gelegd ter herdenking van de Joodse inwoners van Appingedam die door de nazi’s zijn vermoord. De zestien stenen werden op zes adressen in Appingedam gelegd door kunstenaar en ontwerper van de stenen Gunter Demnig.

Tijdens het leggen van de stenen spraken nabestaanden een korte herdenking uitspreken en kaddisj zeggen (gebed voor de rouwenden).

Op de foto’s ziet u het plaatsen van de stenen in de Dijkstraat voor het pand van Kuipers Schoenen. Hier woonde de familie Nieweg-Sleutelberg. De familie werd in 1942 gedeporteerd naar Auschwitz waar ze om het leven werden gebracht.

Verder werden er nog stenen gelegd op de volgende adressen.
Schoolstraat 13: voor Salomon en Henriëtte Levin-Weijl
Jukwerderweg 20: voor Meijer Nieweg
Nieuwstraat 13: voor Hindrikje Bamberger
Nieuwstraat 19: voor Benjamin en Sophia Nieweg
Broerstraat 8: voor de rabbijnsfamilie Akker-Zwart

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”1773″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button