Stormachtige ontwikkeling karter Kevin Lantinga; Zusje Roxanne kampioen NXT Dutch Open

Uithuizen – Twee jaar geleden maakte Kevin Lantinga uit Uithuizen de enorme stap van een viertaktkart naar de prestigieuze OK Junior. De razendsnelle derde generatie coureurs van familie Lantinga maakte een stormachtige ontwikkeling door met mooie prestaties in het sterkbezette DJKM. Inmiddels debuteerde hij zelfs in de OK, waar hij bij zijn debuut de overwinning mee nam naar Groningen.

Een week later debuteerde de veertienjarige coureur ook nog eens in de IAME X30 Junior op Karting Genk en liet hij direct zien dat hij snel was met een ‘vreemde’ motor. Zijn zusje Roxanne (12) racete in de Honda Cadet-klasse en zij werd afgelopen weekeinde op de kartbaan van Emmen knap kampioen in de Honda Cadet-klasse bij het NXT Dutch Open.  

Kevin reed de afgelopen periode naast de OK in Kerpen ook nog eens in de IAME X30 bij de GK4 Kart Series: “In de finale liep alles zoals het wezen moest. Ben ik toch nog naar voren gereden”, zei Kevin verheugd. “Dat is best wel goed. Het was voor mij niet meer mogelijk om de nummer één nog in te halen, maar we hadden de goede keuze met de banden door op regenbanden te gaan.”

Daarmee kon hij tijdens de finale beginnen aan een opmars door het veld. Want tot aan de finale had hij nog niet het weekeinde waarop hij had gehoopt. “Op vrijdag sloeg de motor vast en daarna hadden we ook nog een lekke carburateur, gloednieuw. Dat is gewoon pech.” Het betekende de derde en de zesde plaats in de respectievelijke heats.

Dat de snelle Groninger daarna in de finale nog naar een toppositie racete, zei heel wat over zijn snelheid. “Ik had voor het weekend wel wat verwachtingen. We hebben hier best wel veel getraind in de OK Junior-kart. Daardoor was ik best goed voorbereid. Wel had ik nul uren gereden in een X30-kart. Dus het was nog wel even afwachten hoe het zou gaan.” Goed dus, al kreeg hij achteraf vijf strafseconden. Dat wierp hem terug naar de achtste plaats. “Erg jammer natuurlijk”, vond Kevin.

Hoe dan ook, de rijder van Willemjan Keijzer heeft bij topteam KSM bewezen hoeveel hij daar geleerd heeft. Want Kevin heeft een opvallende opmars gemaakt in het karten. Twee jaar geleden reed hij nog viertakt, in de RK1-klasse. Daarna maakt hij de gigasprong naar de tweetakt OK Junior-klasse.

Kevin: “Ik heb door die grote overstap een hoop moeten leren. Vooral in het eerste jaar. Nu gaan we de overstap maken naar de OK Senior-klasse. We trainen iedere week twee of drie keer, samen met mijn teamgenoot Luca Griggs (OK Junior-kampioen in het ADAC-kampioenschap, red.). Ik leer veel bij KSM met het racen. Dan kom je uiteindelijk op een goed niveau. Willemjan Keijzer steunde mij daar ook in. Dat is gewoon een perfecte combinatie.” 

Die waardevolle ervaring hielp hem bij het GK4-weekeinde in Genk koud in een IAME X30-kart te stappen en toch meteen snel te zijn. “Op den duur heb je zoveel gereden dat je kunt instappen in welke kart dan ook. Op de een of andere manier gaat dat in je zitten en krijg je het karten door. Het is niet makkelijk, maar als je het door hebt, dan maakt het niet uit in wat voor kart je rijdt. Dan ga je gewoon hard.”  

Zijn zus Roxanne was een dag eerder in actie gekomen in de Honda Cadet-klasse. “Het ging best wel goed”, blikte ze terug. “In de twee heats was ik vijfde en in de finale was ik zesde. Ik denk wel dat er meer in had gezeten omdat de motor een beetje inhield. Anders had ik misschien wel in de top drie kunnen komen. Als ik keek naar mijn lijnen en hoe snel ik in de bochten was, dan was dat wel goed.”

Van ‘wel goed’ naar beter, want afgelopen weekeinde werd Roxanne zelfs kampioen. Op het kartcircuit Pottendijk in Emmen wist zij een ijzersterk weekend met twee races op zaterdag en twee races op zondag te verzilveren met de titel in de Honda Cadet-klasse. Roxanne kreeg de Nederlands vlag in haar handen en kon een ererondje maken: “Dat was wel een fijn gevoel. Ik kon gelijk met de rood-wit-blauwe vlag rondrijden en dus wist ik dat ik kampioen was. Iedereen zat te juichen! Echt superleuk. Het was mijn droom om kampioen te worden.”

“Als meisje kampioen worden is extra leuk. Heel veel mensen verwachten het niet dat meiden ook snel kunnen racen en kunnen winnen. Dat geeft een fijn gevoel. Ik wil door met karten en later als ik niet meer kart, dan misschien de autosport in.”

Dat Roxanne ook al vier jaar kart is niet zo vreemd. “Eerst reden we altijd mini-buggy’s. Toen Kevin daarmee begon, wilde ik dat ook. Later ging hij karten en toen dacht ik: dat vind ik ook wel leuk. Ze zeggen wel vaak: het is geen sport. Maar als je zelf in zo’n kart stapt dan kom je erachter dat het wel zo is.”

Roxanne bedankt haar monteur Jeroen, papa en mama, Kevin voor de tips en het sleutelen en haar opa en andere opa en oma voor het supporten. Roxanne gaat komend seizoen een stapje hogerop. Dan gaat ze racen in de IAME X30 Junioren-klasse. “Dat lijkt me echt heel gaaf, zo’n snelle kart. Ik heb er heel veel zin in!”

Kevin en Roxanne Lantinga worden in hun race-activiteiten gesteund door Stucadoorsbedrijfs de Terp Warffum, Toyota Lantinga Uithuizen, Autohout Winsum, Autoschadeherstelbedrijf Faber Baflo en Welvering poetsbedrijf Groningen.

Roxanne Lantinga in actie. Foto: RaceXpress.nl
Kevin Lantinga met 76 op pole positie en zege. Foto: RaceXpress.nl
Back to top button