Storm Evert: Kans op zware windstoten van 100 km/uur

Nederland – In het westen en op de Waddeneilanden komen al zware windstoten voor en de komende uren breiden deze uit naar het binnenland. Aan het eind van de ochtend kunnen we de meeste wind verwachten. Er staat dan een krachtige tot harde zuidwestenwind met zware windstoten van 75-90 km/uur. In het westen en noorden zijn windstoten van 90-100 km/uur mogelijk bij een stormachtige wind. Kortstondig kan de wind pieken naar 110 km/uur en aan de noordwestkust kan het tijdelijk stormen. Vanaf het begin van de middag neemt de wind langzaam in kracht af.

Vanochtend vroeg komen langs de westkust, in delen van Noord-Holland en bij de Wadeneilanden zware windstoten voor van 90 km/uur. Daarbij staat een harde wind. Aan de kust is het stormachtig en kan de wind pieken naar 100 km/uur. Het zal niet lang duren voordat ook in het binnenland zware windstoten voorkomen van 75-90 km/uur. In het oosten kan het dus nog even duren voordat de wind aanzwelt.

Later in de ochtend wordt het sterkste windveld verwacht. In de westelijke provincies, rond het IJsselmeer en in Friesland worden zware tot zeer zware windstoten verwacht van 90 tot soms wel 110 km/uur. Er staat een harde zuidwestenwind en vooral aan de kust en aan het IJsselmeer is de wind stormachtig. In het noordwestelijk kustgebied kan het tijdelijk stormen.

Ook in Groningen, Drenthe en de kop van Overijssel zijn enkele zeer zware windstoten van 100 km/uur niet uitgesloten bij een harde zuidwestenwind. In het zuiden, midden en oosten is de wind krachtig, mogelijk hard met zware windstoten van 75-90 km/uur.

Zwaarste windstoten na middaguur voorbij
Het hoogtepunt van de wind wordt aan het eind van de ochtend of rond het middaguur verwacht. Daarna zullen de windstoten langzaam minder worden. Vooral in het binnenland komen later in de middag en vanavond alleen nog tijdens stevige buien zware windstoten voor. Aan de kust blijft het langer onstuimig en zullen de zware windstoten zich vanavond tot de buien beperken.

Komende dagen blijft het flink waaien en vooral zaterdag is daarbij kans op zware windstoten. De kans op storm is klein, maar het wordt wel stormachtig en ook dan kunnen we buien verwachten.

Back to top button