fbpx
8.1 C
Delfzijl
20 januari 2021 01:10

Storm Dennis en 14-17 graden komende zondag

Delfzijl – Dit weekend krijgen we te maken met een bijzondere combinatie van storm Dennis en bizar hoge temperaturen. Zaterdagavond zwelt de wind aan met zware windstoten en in de nacht trekt storm Dennis over onze kust. Zondag overdag neemt de wind af, maar blijft het onstuimig. Het is dan zeer zacht en met 14-17 graden hebben we de eerste lentedag. Er is zelfs kans dat het ’s avonds opnieuw gaat stormen. Lees waarom die storm niet Ellen kan heten.

Storm Dennis is onderweg en trekt in de nacht van zaterdag op zondag over onze kust. In de kustprovincies gaat het zaterdagavond hard waaien en in de kustgebieden wordt het stormachtig met zware windstoten van 80 km/uur. In de nacht kunnen we ook in het binnenland de wind horen loeien en worden zware windstoten verwacht. Aan de kust piekt de wind naar 90 km/uur en in het noordwesten gaat het een tijd stormen met zeer zware windstoten van 100-110 km/uur.

Ook zondagochtend is het zeer onstuimig met op grote schaal zware windstoten. Het is bewolkt en we kunnen buien verwachten. Toch is het niet zeer nat en kan het regionaal ook een tijd droog blijven.

Lente-temperaturen
Het is bijzonder zacht met zo’n 14 graden en in de ochtend wordt het in het zuiden al 15 graden. Wanneer het voor het eerst zo warm wordt spreken we van de eerste lentedag, ook al is het weer niet lenteachtig. In de middag wordt het nog warmer en met in Brabant en Limburg 16 en plaatselijk zelfs 17 graden. In de rest van het land wordt het 14-15 graden en daarmee is het even warm als gemiddeld aan het eind van april. Het wordt waarschijnlijk officieel de warmste 16 februari. De heftigste windstoten raken we in de middag kwijt en er kan met een gerust hart genoten worden van het onstuimige weer.

Wind en hoge temperaturen gaan wel vaker samen in februari. Eens in de drie jaar wordt het in het zuidoosten 15 graden in februari en in De Bilt gemiddeld eens in de vijf jaar. Vorig jaar was het nog veel warmer in februari met op de 27e de warmste meteorologische winterdag ooit gemeten. Het werd toen 20,5 graden in Arcen.

Storm zonder naam
Storm Dennis is de derde storm in een week tijd. Afgelopen zondag trok Ciara over het land en in de nacht van maandag op dinsdag was opnieuw sprake van een officiële storm. Dat deze storm geen naam heeft gekregen kan verwarrend zijn. Alleen zware stormen in de regio van Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland krijgen een naam. Dennis is op de Britse Eilanden wel een zware storm en heeft daarom een naam. De storm van dinsdag was nergens in Noordwest-Europa zwaar en bleef daardoor naamloos, ondanks dat het zondag in ons land even hard kan waaien als dinsdag.

Het verloop van zondagavond is nog onzeker. Er zijn modellen die het opnieuw laten stormen en dat zou zeer uitzonderlijk zijn met in iets meer dan een week tijd vier stormen. Mocht deze storm zwaar uitvallen en een naam krijgen dan zal dat de eerste zijn met de in Nederland gekozen naam Francis. Ellen is er dan al en trekt zondagavond over Ierland en Schotland.

Volg ons op

10,788FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten