Stookalert afgegeven voor de provincie Groningen; de komende dagen is er ook verhoogde kans op overlast door houtrook

Groningen – Vanaf vanavond wordt de wind veelal aflandig en neemt in kracht af. Dit betekent dat we de aanvoer van schone lucht vanaf de Noordzee kwijtraken. De combinatie van weinig wind en grotendeels droog weer geeft geleidelijk slechtere luchtkwaliteit.

Het RIVM heeft een stookalert afgegeven voor de provincie Groningen. Houtrook is ongezond. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert adviseert het RIVM mensen om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.

Deze donderdag hebben we nog te maken met aanvoer van schone lucht vanaf de Noordzee. Bovendien trekken buien over het land waardoor de lucht wordt schoongespoeld. In de avond draait de wind geleidelijk naar een zuidelijke richting en raken we de aanvoer van schone lucht kwijt. Bovendien wordt het op de meeste plaatsen geleidelijk droog.

Rustig winterweer zorgt voor vermindering luchtkwaliteit
Dit weekend is het koud met maxima van 2 of 3 graden op zaterdag en 0 tot 2 graden op de zondag. Deze decemberdagen is het al snel donker buiten en in de nachten vriest het licht. Met deze weersomstandigheden is het aanlokkelijk om thuis de houtkachel aan te steken. Omdat het nauwelijks waait en veelal droog blijft kan de houtrook rondom de huizen in de lucht blijven hangen.

Ook de eerste dagen van de nieuwe week gaan droog van start en waait het nauwelijks. Er zijn veel wolkenvelden met slechts af en toe zon. Door het rustige winterweer is ook deze dagen de overlast op houtrook aanzienlijk. Het blijft aanhoudend winters met overdag waarden iets boven het vriespunt en in de nachten op grote schaal vorst. Later in de week draait de wind en nemen de neerslagkansen toe waardoor de overlast door houtrook dan vermindert.

Back to top button