Stoetbomen voor leerlingen groep 1 op De Zandplaat in ’t Zandt

’t Zandt – Bij de start van de tweede lesdag, op dinsdag 27 augustus, kregen de leerlingen van groep 1 een stoetboom geboden.

Sommige kleuters moeten in de komende 6 weken nog 4 jaar worden, maar zijn al gestart in de nieuwe groep. Traditiegetrouw geeft De Zandplaat de stoetboom aan de kinderen in groep 1, wanneer ze starten met naar school gaan. De traditie van de stoetbomen is inmiddels opgenomen als officieel Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

De legende van de stoetboom vertelt dat de hoofdmeester een broodjesboom (stoetboom) op zijn zolder heeft groeien, waar hij ieder jaar een tak van plukt voor ieder kind dat start op school. Sommige scholen kiezen voor de start van het echte leren in groep 3 andere (sinds het samengaan van de kleuterschool en basisschool) voor uitreiken bij aanvang in groep 1. Op De Zandplaat kregen de leerlingen Ilana, Quinten, Joy, Boaz, Djunior, Sem en Rosalein een stoetboom uitgereikt. Tevens is dit het laatste schooljaar dat De Zandplaat in het huidige gebouw gehuisvest is.

In het komende schooljaar zullen de nieuwbouwplannen uitgewerkt en uitgevoerd worden, in samenspraak met de gemeente, kids2B, dorpsbelangen en de speeltuin.Back to top button