Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta betreurt discussie rond opvang zeehonden

Termunten – De Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta wacht met smart op de definitieve vergunning voor het runnen van een zeehondenopvang. Het is de verwachting dat staatssecretaris Martijn van Dam die binnenkort gaat verlenen. Als de toestemming binnen is kan men effectief beginnen met de opvang van zieke zeehonden en andere dieren die in nood verkeren. De stichting, is van mening dat alle individuele dieren die in noodsituaties verkeren geholpen moeten worden. Ook al gaat het dan volgens menigeen goed met de totale zeehondenpopulatie, feit blijft dat door toedoen van de mens sommige dieren ernstig in de problemen komen. Zo raken veel dieren regelmatig verstrikt in plastic en in visnetten.

De natuur is op diverse fronten niet zo natuurlijk meer als zij zou moeten zijn. Deze mening is Jeroen Boer, bestuurslid van de stichting, ook toegedaan. Hij is een groot voorstander van het nieuw te openen centrum in Termunten. Hij betreurt het dat de discussie rond de zeehondenopvang vaak over personen en het verschil van inzicht over de verzorging en behandeling gaat. Hij zou liever zien dat het dier meer centraal komt te staan. De overwegingen gaan veelvuldig over verschillende manieren van opvang en dat komt uiteindelijk het welzijn van de dieren niet ten goede. Hij pleit verder voor kleinschalige opvang die geleid wordt door vrijwilligers.

Zeehondenopvang Eemsdelta heeft op dit moment 15 vrijwilligers en het streven is het team uit te breiden naar 50 personen. Verder wil hij ook samenwerken met de verschillende zeehondenopvang centra in het land en met diverse wetenschappers die zich met deze materie bezighouden. De nieuwe zeehondenopvang wil starten in een loods bij de vishandel van de familie Landman in Termunten. Voorwaarde is wel dat de officiƫle toestemming binnen moet zijn. Als die binnen is komt er een voorlichtingsavond voor de inwoners van Termunten en omstreken.

Back to top button