Sterrenkundewandeling door Appingedam

Appingedam – Wie de sterrenhemel van dichtbij wil bekijken, kan een echte telescoop lenen in de bibliotheken. De telescopen worden uitgeleend op initiatief van het programma ‘Donkerte van de Wadden’ waar onder andere de Rijksuniversiteit Groningen aan meedoet. Binnenkort zijn er een aantal sterrenkundewandelingen met een gids.

Met een telescoop kun je de sterrenhemel van dichtbij bekijken. De telescoop die de bibliotheken uitlenen, vergroot maximaal 140 keer. Dat betekent dat je de maantjes van Jupiter, de ring van Saturnus, sterrenstelsels in de buurt zoals M31 of de Orionnevel in het sterrenbeeld Orion, en kraters op de maan kunt zien. Bij de telescoop hoort een handige app die je door de sterrenhemel gidst. Zo weet je precies wat je ziet.

Sterrenkundewandeling
Eind oktober zijn er sterrenkundewandeling met Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit gepland. De wandelingen starten om 19.00 uur en zijn twee kilometer lang. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de bibliotheek, waar ook de start en finish zijn. Het schema is als volgt: 25 oktober Appingedam, 26 oktober Winsum en 27 oktober Oldehove.

Donkerte van de Wadden
Vroeger kon je duizenden sterren aan de hemel zien, maar tegenwoordig zie je ze – vooral in de stad – veel minder goed. In het Waddengebied kun je gelukkig nog wel donkerte ervaren en sterren zien. Maar als er niets gebeurt, dan verdwijnt deze bijzondere ervaring ook hier langzaam maar zeker en kun je de Melkweg nergens in Nederland meer zien. Daarom werken de Natuur- en Milieufederaties van Groningen, Fryslân en Noord-Holland, de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging samen aan het programma Donkerte van de Wadden. Door bewoners en toeristen de kracht, pracht en waarde van het donker te laten ervaren en beleven, willen zij de bewustwording over de noodzaak van het behoud van de duisternis vergroten.

Back to top button