Sterrenkijkavond bij het R.P. Cleveringa Lyceum in Appingedam

Appingedam – Zaterdag 29 februari 2020 organiseert de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond een sterrenkijkavond voor het publiek. Deze avond, die vrij toegankelijk is,  maakt deel uit van de landelijke sterrenkijkdagen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Weer- en Sterrenkunde die dat weekend gehouden worden. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij op vele plaatsen in Nederland de nachtelijke sterrenhemel bestudeerd kan worden.

De kijkers van de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond staan op zaterdagavond van 19:30 tot 22:00 uur opgesteld op het terrein van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, Pastorielaan 11 te Appingedam.

Wat is er bij helder weer te zien?
Als eerste onze planeet Venus die als avondster prominent aan de hemel staat. Door de telescoop ziet men deze planeet niet als een rond object, maar als een sikkelvormig object, net zoals de maan regelmatig sikkelvormig aan de hemel te zien is.

Het sterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm kan men aan de zuidelijke hemel waarnemen. Binnenin dit sterrenbeeld maar op veel grotere afstand is als een wazige vlek de Orionnevel zichtbaar. Men spreekt dan van een deepsky-object.

Een tweede onderdeel van deze avond is een lezing van onze sterrendeskundige Hans Dekker. Deze lezing wordt in het gebouw van  het Cleveringa Lyceum gehouden. Hans zal ons vertellen hoe men deepsky-objecten kan fotograferen. Dus ook bij slecht weer gaat deze avond gewoon door.

Sterrenkijkavond bij het R.P. Cleveringa Lyceum in Appingedam
Zaterdag 29 februari 2020
19:30 – 22:00 uur
Pastorielaan 11, Appingedam
Toegang vrij

Meer informatie op: www.kijkeensomhoog.nl/sterrenkijkdagen

Voor andere locaties, kijk op de site van de landelijke KNVWS.

Back to top button