6.6 C
Delfzijl
21 april 2021 03:55

Stemmen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta: wat moet je weten?

Eemsdelta – Op woensdag 18 november 2020 zijn de herindelingsverkiezingen en kun je stemmen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta. Dit zijn vervroegde gemeenteraadsverkiezingen omdat de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum vanaf 1 januari 2021 samen verder gaan als de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Veilig stemmen in coronatijd
Bij de verkiezingen gelden de coronamaatregelen zoals die nu ook in ons land van toepassing zijn. De stembureaus zijn ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarom zijn diverse maatregelen genomen zoals: je krijgt je eigen potlood om te stemmen en neemt die na afloop mee, regelmatig zullen de stemhokjes en deurklinken schoon gemaakt worden en is er een looproute. Dringend advies: draag een mondkapje.

Wat zijn de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen?
Elke partij heeft zijn eigen speerpunten, maar de belangrijkste thema’s gaan over wonen, energie, leefbaarheid, zorg & welzijn en natuurlijk de gaswinning.

Afgelopen dinsdag werd het grote Eemsdelta verkiezingsdebat georganiseerd, daarin werden veel punten behandeld. Het volledige debat is terug te kijken via onze Facebook pagina.

Op welke partijen kan gestemd worden?
Bij de herindelingsverkiezingen voor de gemeente Eemsdelta zijn 29 zetels te verdelen. De meerderheid moet dus minimaal 15 zetels hebben om het beleid te mogen bepalen en een coalitie te kunnen vormen. Deze partijen mogen ook de wethouders leveren.

De volgende landelijke partijen doen mee: ChristenUnie, VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66.

De volgende lokale partijen doen mee: Lokaal Belang Eemsdelta, Gemeentebelangen Eemsdelta, Seniorenpartij Eemsdelta en de Jongerenpartij Eemsdelta.

Waar kan gestemd worden op woensdag 18 november 2020?
De stembureaus zijn op woensdag 18 november 2020 geopend van 07:30 tot 21:00 uur. Naast reguliere stembureaus, zijn er ook bijzondere stembureaus die korte tijd open zijn. In deze bijzondere stembureaus, die voornamelijk in verzorgingstehuizen zijn, kunnen alleen bewoners en personeel stemmen.

Op onderstaande kaart zijn alle stembureaus weergegeven. De blauwe punten zijn reguliere stembureaus die voor iedereen toegankelijk zijn. De rode punten zijn bijzondere stembureaus. Meer weten over het stembureau? klik dan op het punt.

Op volledig scherm weergeven

Wanneer is de uitslag van de verkiezingen bekend?
Woensdagavond wordt er een uitslagenavond gehouden in De Molenberg. In verband met de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus zijn alleen de lijsttrekkers en de drie burgemeesters van de drie gemeentes aanwezig. Rond 00.15 uur verwachten we een voorlopige uitslag te kunnen melden.

De definitieve uitkomst van de stemming en de uitslag van de verkiezing wordt vastgesteld door het hoofd- en centraal stembureau in een openbare zitting. Deze zitting is op vrijdag 20 november 2020 om 10.00 uur in het gemeentehuis in Delfzijl.

Ga je stemmen? vergeet dan niet je stempas en een geldig legitimatiebewijs. Dan weet je zeker dat je mag stemmen!

Volg ons op

11,074FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
DierDier
AutoAuto
WonenWonen
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten