Stedum herdenkt oorlogsjaren met rondgang langs historische locaties

Stedum – In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende decennia bleef het in Stedum stil rondom oorlogsverhalen, die vaak binnenskamers werden gehouden. Toch vond jaarlijks op 5 mei de viering van de bevrijding plaats, met optochten door het dorp. Op de website van Historisch Stedum zijn nog steeds foto’s te vinden die aan deze herinneringen doen herleven.

Vanaf de jaren zestig groeide echter de behoefte om deze verhalen vast te leggen, zowel op papier, digitaal als in podcasts. De verhalen omvatten onder meer verzet, onderduiken, deportaties en concentratiekampen, naast beeldmateriaal zoals films en tv-series over de oorlog.

Ook Stedum kende zijn verhalen over verzet, razzia’s, aanslagen en onderduikers die werden verraden en weggevoerd. De Duitse bezettingsmacht zorgde voor onderdrukking, met name na aanslagen door het verzet.

Als reactie op de verhalen van de Stedumers organiseert de Oranje vereniging samen met Historisch Stedum op vrijdagavond 19 april een rondgang langs zes locaties in het dorp, waar sprekers oorlogsverhalen zullen vertellen. De bijeenkomst begint om 18.45 uur in gebouw Moarstee aan de Triezenbergstraat 32, waarna de groep langs de volgende locaties zal gaan: Piet Slager aan de Hoofdstraat 35, Alie Beukema aan de Beukema Triezenbergstraat 22, Jan Woltjer in het Gemeentehuis aan de Stationsweg 10, Herman Pot aan de Stationsweg 44, de Stichting Historisch Stedum aan de Stationsweg 27a, waar ook een rustpunt is ingericht, en terug naar de Vlasschuur aan de Triezenbergstraat voor het verhaal van Mevr. Bouwman Bulthuis. De avond wordt afgesloten met een nazit in gebouw Moarstee.

Namens Historische Vereniging Stedum, vertegenwoordigd door Peter Slager, en de Oranje vereniging, vertegenwoordigd door Coby Nienhuis, wordt de gemeenschap uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijzondere herdenkingsavond.

Back to top button