Statenfractie GroenLinks dringt aan op redding veerverbinding Eemshaven-Kristiansand

Eemshaven – De Groningse Statenfractie van GroenLinks uit haar teleurstelling over het nieuws dat de haven van Kristiansand in Noorwegen geen ruimte meer heeft voor een nieuwe veerverbinding vanuit de Eemshaven. De partij ziet de veerdienst als cruciaal voor de bereikbaarheid, werkgelegenheid en duurzaamheid in Groningen. In schriftelijke vragen dringt GroenLinks aan op actie van het college van Gedeputeerde Staten om de veerverbinding te behouden.

Met het faillissement van Holland Norway Lines eerder dit jaar verdween de veerdienst tussen Groningen en Noorwegen. Ondanks potentiƫle overnamekandidaten is de situatie onzeker door ruimtegebrek in Kristiansand. GroenLinks benadrukt het belang van de veerdienst en wil dat duurzaam reizen vanuit de Eemshaven naar Noorwegen ook in de toekomst mogelijk blijft.

Statenlid Bas de Boer wijst op het succes van de veerdienst, die in anderhalf jaar meer dan 200.000 passagiers vervoerde. Hij benadrukt dat de veerverbinding het voor Groningers makkelijker maakt om op een duurzame manier naar Scandinaviƫ te reizen. GroenLinks ziet de veerdienst als een succesvol initiatief dat mogelijk nieuwe bestemmingen kan openen.

De partij roept het college op om bestaande afspraken uit 2022 tussen de overheden en havens in Groningen en Kristiansand na te komen. In deze intentieverklaring spraken alle betrokken partijen de wens uit om samen te werken aan een veerverbinding op groene waterstof tussen beide regio’s. GroenLinks ziet graag commitment aan beide zijden van de Noordzee en dringt er bij het college op aan alles te doen om de eigen ambities waar te maken en de veerverbinding te redden.

Back to top button