Startsein gegeven voor woningbouw op De Tip in Appingedam

Appingedam – Wethouder Annalies Usmany-Dallinga, directeur Hilde van Ree van Woonstichting Groninger Huis en Arie Heuvelman van Heuvelman Projecten hebben vrijdag 13 december 2019 het bouwbord op de woningbouwlocatie De Tip onthuld. Daarmee is het startsein gegeven voor de ontwikkeling van het gebied en de realisatie van woningbouw. Rond februari/maart 2020 wordt, afhankelijk van de weersomstandigheden,  begonnen met de uitvoering van de werkzaamheden.

De Tip is een schiereiland aan de westkant van het stadscentrum en op loopafstand van de binnenstad van Appingedam en ‘Winkelhart Overdiep’. Het is omsloten door het Damsterdiep, het Nieuwe Diep en de Bouwmeestersstraat. Vanwege de ligging dicht bij het cultuurhistorische stadscentrum en voorzieningen is het een aantrekkelijk woningbouwgebied.

De gemeente Appingedam, Woonstichting Groninger Huis en projectontwikkelaar Heuvelman Projecten BV hebben de afgelopen maanden samen opgetrokken in de voorbereidende werkzaamheden voor de ontwikkeling van het gebied.

Woningbouwtypes
Projectontwikkelaar Heuvelman Projecten BV gaat op De Tip circa vijftien kavels voor de particuliere sector uitgeven. De vrije kavels grenzen met hun tuin aan het open vaarwater en krijgen een eigen aanlegvoorziening.

Woonstichting Groninger Huis realiseert dertig levensloopbestendige woningen voor de sociale huursector. Daarmee wordt gestimuleerd dat bewoners langer thuis kunnen blijven wonen met voorzieningen en het historisch centrum op loopafstand. De woningen zijn gelijkvloers en daarom geschikt voor meerdere doelgroepen.

Bijzonder moment
De onthulling van het bouwbord is de markering van een bijzonder moment. De ontwikkeling van De Tip kende een lange voorgeschiedenis. Al in 2002 werd gesproken over woningbouw op het voormalige gasfabriek terrein. In 2009 begon de sanering van het gebied. Plannen voor 150 woningen en appartementen belandden indertijd in de ijskast vanwege de economische recessie. Het nieuw ontwikkelde woonplan is in 2018 tot uitvoering gekomen. Wethouder Annalies Usmany –Dallinga: “We hebben vandaag een belangrijke stap voorwaarts gemaakt. De uitstraling van het woningbouwplan geeft een belangrijke impuls aan het gebied. Ik ben daar zeer blij mee”.

Directeur Hilde van Ree van Woonstichting Groninger Huis: “Het is goed dat het voormalige plan destijds in de ijskast is gekomen. De prettige samenwerking met de gemeente Appingedam en Heuvelman Projecten heeft er voor gezorgd dat het plan 200% in kwaliteit is toegenomen. Het is een mooie toevoeging aan het woningbestand in Appingedam. De woningen zijn bereikbaar voor gezinnen en ouderen die in aanmerking komen voor huurtoeslag (max. huurprijs € 619,01, peildatum 1-1-2020). Wonen in een parkachtige omgeving, wat wil je nog meer!”

Dat geldt ook voor Arie Heuvelman van Heuvelman Projecten BV: “Appingedam is historisch onlosmakelijk verbonden met het water. Die geschiedenis wil ik in ere houden door een aantrekkelijke woonoptie te bieden voor waterliefhebbers. Daarnaast zorgt dit project ervoor dat senioren letterlijk en figuurlijk midden in de maatschappij kunnen blijven staan. Aangezien ik mezelf tot zowel waterliefhebbers als senioren mag rekenen, heb ik een sterke persoonlijke binding met dit project.”

Tijdens de werkzaamheden volgend jaar houdt projectontwikkelaar Heuvelman Projecten wekelijks een inloopuur in de bouwkeet op de locatie De Tip. Omwonenden kunnen er terecht met vragen en opmerkingen. Informatie over de kavels is te verkrijgen bij makelaar Brandsma/De Jong in Delfzijl en Meijer & Drenth Makelaardij in Appingedam. Bij Woonstichting Groninger Huis kunnen inwoners terecht voor informatie over de levensloopbestendige woningen.

Back to top button