maandag 2 augustus 2021
19.9 C
Delfzijl

Start uitvoering scholentransitie met nieuwbouw Kindcentrum Wagenborgen

spot_img

Wagenborgen – Het financieel plan voor de uitvoering van de scholentransitie in de gemeente Delfzijl is rond. Donderdag 30 maart bespreekt de Delfzijlster gemeenteraad het plan en als de raad instemt, kan de uitvoering van start. Het voornemen is om te starten met nieuwbouw van het kindcentrum in Wagenborgen. Hiervoor vraagt het college de raad in dezelfde raadsvergadering om geld ter beschikking te stellen. Wethouder Jan Menninga hoopt snel met de uitvoering van de plannen te kunnen starten: “Het nieuwe kindcentrum zal bijdragen aan een hoge onderwijskwaliteit: voor nu en de toekomst. Bovendien zal het een frisse school worden, waarbij duurzaamheid centraal staat.”

Scholentransitie

De totale transitie van het basisonderwijs in de gemeente gaat uit van de bouw van vier nieuwe kindcentra: in Wagenborgen, Spijk, Delfzijl-West en Tuikwerd. Daarnaast komen er twee nieuwe semipermanente kindcentra, een in Woldendorp en een in Farmsum. In totaal worden drie scholen bouwkundig versterkt: de Windroos en het Baken in Delfzijl en Hiliglo in Holwierde. Voor de Brede school Noord wordt voor 1 juli 2017 een besluit genomen. De gemeente is verantwoordelijk voor de nieuwbouw van de kindcentra, het Centrum voor Veilig Wonen is verantwoordelijk voor de bouw van de semipermanente kindcentra en het versterken.

Financiële dekking

De afgelopen maanden zijn alle externe dekkingsmiddelen zeker gesteld. Vanuit de NAM wordt totaal 12,2 miljoen euro verkregen, vanuit de ministeries van OCW en EZ is er 11,4 miljoen euro beschikt en vanuit de provincie Groningen is bij 1,3 miljoen euro bijgedragen vanuit het financieel arrangement Eemsdelta. Daarnaast zijn er ook interne dekkingsmiddelen beschikbaar uit het IHP. Om de nieuwe kindcentra te bouwen en de gebouwen extra toekomstbestendig te maken zal er een reserve onderwijstransitie worden ingesteld. Vanuit deze reserve kan de totale transitie worden gefinancierd, de totale kosten bedragen 33 miljoen euro.

Nieuwbouw biedt onderdak aan basisschool en peuteropvang

Voor het kindcentrum in Wagenborgen stelt het college van burgemeester en wethouders de raad voor een krediet beschikbaar te stellen van 5,034 miljoen euro voor de nieuwbouw. Het voorstel van het college is een uitwerking van het Scholenplan Delfzijl. Dit plan is in juli 2016 door de gemeenteraad vastgesteld. Het nieuwe kindcentrum biedt onderdak aan basisschool de Kronkelaar en peuteropvang. Het gebouw wordt gerealiseerd op het voormalige Groot Bronswijkterrein. Het gebouw wordt duurzaam, aardbevingsbestendig en er wordt rekening gehouden met de verwachte afname van het aantal leerlingen.

Kinderen vanaf augustus 2019 naar nieuwbouw

De uitwerking van het plan bespreekt de gemeente niet alleen met het schoolbestuur en peuteropvang, maar ook met de omwonenden en Vereniging Dorpsbelangen Wagenborgen. Dit om zo onder andere samen te werken aan een goede inpassing van het gebouw op het Groot Bronswijkterrein. Voor de zomervakantie, en na een positief besluit van de gemeenteraad, plant de gemeente een bijeenkomst met de verschillende belanghebbenden. Naar verwachting wordt in begin 2018 gestart met de bouw en kunnen de kinderen vanaf augustus 2019 naar het nieuwe kindcentrum.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,268VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
DierDier
AutoAuto

Populaire berichten

Boerenmarkt in Baamsum trekt veel belangstelling

Baamsum - Zaterdag werd er in een grote boerenschuur in Baamsum (tussen Woldendorp en Termunten) een streekproductenmarkt gehouden. Het was aanvankelijk de bedoeling dat...