13.6 C
Delfzijl
21 juni 2021 11:47

Stadsloop Appingedam viert aankomende zaterdag 4e lustrum

spot_img

Appingedam – De Univé Stadsloop Appingedam viert komende zaterdag het 20 jarig bestaan. De loop die in 1997 voor het eerst werd gehouden is begonnen met ongeveer 200 deelnemers, maar is uitgegroeid tot een hardloopevenement van ongeveer 2.000 deelnemers.

“Ik weet nog goed dat we begonnen,” vertelt oprichter Jan Dijkman uit Delfzijl. “Het idee is ontstaan omdat er in die tijd weinig goede hardloopevenementen waren. Ik heb toen eerst een testloop gehouden en dat was een succes. Het had overigens niet veel gescheeld of de Stadsloop was in Delfzijl gehouden. Helaas waren de gemeente Delfzijl en de Handelsvereniging niet enthousiast. In Appingedam was dat wel het geval en zo is de Stadsloop in Appingedam gekomen.”

Vergeleken met de beginjaren van de Stadsloop is er veel veranderd. “De Stadsloop werd eerst op de zondag gehouden. Op verzoek van de Horecavereniging zijn we naar de zaterdag gegaan. De finishtijden verwerkten we handmatig door middel van videobeelden. Bij de finish stond een camera en de avond van de finish werd de film afgespeeld en noteerde onze toenmalige man van de atleten, Peter de Vries, de gelopen tijd. Dat was veel werk. Ook nodigden we in die tijd al topatleten uit. Peter de Vries was organisator van de Ripperdaloop en had veel contacten met sportmanagers. We hadden toen als actie dat iedereen die onder 29 minuut liep 1000 gulden kon verdienen. We waren heel blij dat de snelste toen 29.18 liep anders had het ons veel geld gekost. We zijn toen ook vrij snel een stichting geworden Ook kwam Peter altijd met atleten die hij voor een klein prijsje kan strikken. Er werd altijd geprobeerd om over het budget heen te gaan.” “Wat dat betreft is er weinig veranderd,” meent Janny-Gerda de Jonge, de huidige voorzitter van de Stadsloop Appingedam. “Wat ook niet veranderd is dat Luybov Denisova mee doet. Zij doet al vanaf de eerste loop mee. Dat is geweldig. De gelopen tijden van de atleten zijn wel veranderd en gelukkig gebeurt de tijdsregistratie nu automatisch. ”

Om de 20e editie te vieren pakt de Stadsloop dit jaar goed uit. “Toen ik drie jaar geleden voorzitter werd zat de Stadsloop in financieel zwaar weer. We legden het doen toen naar de 20e loop. Die editie moest gehaald worden. Dat is gelukt en dat feestje gaan we vieren door dit jaar wat extra te doen. Zo is er de wandeltocht bijgekomen. Dat blijkt nu al een succes te zijn. ook krijgen de deelnemers van de recreanten-  en wedstrijdloop allemaal een echt hardloopshirt. Voor de wandelaars hebben we een andere toepasselijke verrassing. Bedrijven, sponsoren, deelnemers van de bedrijvenloop en vrijwilligers worden extra in het zonnetje gezet door de feestavond die we op vrijdag 24 juni voor hen houden. Sommige bedrijven en vrijwilligers zijn er al vanaf het begin af aan bij. Tijdens de feestavond treedt Dolf Jansen op. De avond is ook meteen een benefitavond voor de stichting ‘Samen Succes’ waar Dolf ambassadeurs van is. Deze stichting helpt de gemeenschappen waar de hardlopers uit Kenia vandaan komen. De beste hardlopers ter wereld komen vaak uit de armste streken van Afrika. De slogan is ‘Samen Succes’ en dat spreekt ons erg aan. Succes bereik je nooit alleen en dat succes moet je delen met degene die daaraan een bijdrage leveren. Dichtbij en dit geval ver weg. Jan Dijkman liet ons net de shirts zien van alle edities. Ook heeft hij nog krantenknipsels. Daar willen we nog wat mee doen. Het is mooi om het aan het publiek te laten zien.”

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,257VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
DierDier
KlussenKlussen
AutoAuto

Populaire berichten