Staatssecretaris Hans Vijlbrief geeft NAM opdracht tot uitschakelen waakvlam op Groningse gaslocaties

Regio – Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft woensdagochtend de NAM opdracht gegeven om de waakvlam op de twee eerder herstarte gasproductielocaties in het Groningenveld, Spitsbergen en Scheemderzwaag, weer uit te schakelen en op nul te zetten.

‘De opdracht heb ik gegeven op basis van gegevens van het KNMI waaruit blijkt dat de gemiddelde effectieve etmaaltemperatuur voor de komende 14 dagen niet meer onder de -6,5 graden Celsius uitkomt’, licht Vijlbrief zijn besluit aan de Tweede Kamer toe in een brief aan de Tweede Kamer.

In een brief licht Vijlbrief zijn besluit toe en benadrukt dat gedurende de ongeveer twee dagen dat de gaslocaties in bedrijf waren, een ‘minimale hoeveelheid’ van 8 miljoen kuub gas is gewonnen. Hij erkent dat het besluit om de productielocaties tijdelijk op de waakvlam te zetten onrust heeft veroorzaakt in Groningen en betreurt dit zeer.

Vijlbrief verduidelijkt nogmaals waarom de gaswinning is hervat, waarbij hij wijst op de noodzaak om voldoende gas te kunnen transporteren naar gebruikers op koude dagen, vooral als de gasopslag bij Norg uitvalt. In dergelijke situaties is er een grote vraag naar gas door de kou, en de herstart van de gaswinning is bedoeld om de levering aan gebruikers te waarborgen.

Het opstarten van de locaties zorgde voor veel onrust en onbegrip in de provincie Groningen.

Back to top button