Speciale rookmelders voor doven en slechthorenden

Groningen – Brand, Je moet er niet aan denken! Wat veel mensen niet weten is dat je bij brand maar 3 minuten hebt om veilig je huis uit te vluchten. Niet vanwege de brand, maar vanwege de rookverspreiding. Daarom zijn rookmelders zo belangrijk, om jou op tijd te waarschuwen. Vooral tijdens de uren dat je slaapt want dan laat jouw neus je in de steek en ruik je niets.

Niet voor niets dat per 1 juli 2022 rookmelders op iedere verdieping van je woning in de vluchtroute verplicht zijn. Dit om de kans op slachtoffers te voorkomen en – door het eerder ontdekken van de brand – schade te beperken.

Slecht gehoor?
De meeste mensen worden door het luide signaal van de rookmelder wakker gepiept. Maar wat als je gehoor je de laatste tijd in de steek laat, je slechthorend bent of doof? Het signaal van de rookmelder moet te horen zijn met de binnendeuren dicht en het gehoorapparaat uit. Hoor je ze niet? Dan zijn er gelukkig verschillende systemen op de markt die daarbij helpen.

Geluidsversterker
Voor mensen die de hoge pieptonen van een rookmelder niet goed horen is er een versterker ontwikkeld die je kan koppelen aan een speciale rookmelder. De versterker geeft een lage frequentie alarm tussen de 85dB en 520Hz.

Lichtflits & trilplaat
Er is een rookmelder die speciaal ontworpen is voor doven en slechthorenden. Dit alarm is koppelbaar en bestaat uit twee onderdelen: een strobe die felle flitslichten geeft en een trilplaat die je onder je kussen kunt leggen en inschakelt in geval van nood. Zo ben jij altijd direct op de hoogte als er brand uitbreekt, ook als je slaapt. Met deze melders kun jij weer met een gerust hart wonen en slapen.

De strobe hang je op of zet je neer en deze geeft felle flitslichten af. De flitsen zijn zowel overdag als ’s nachts goed te zien. De trilplaat kun je onder je kussen of matras leggen, door de beweging van dit apparaatje zal je snel wakker worden zodat jij op tijd de ruimte kunt verlaten. Naast meerdere rookmelders kan je daar ook een hittemelder en koolmonoxidemelder aan koppelen. De indicator laat zien welke melder er in alarm gaat: brand, hitte of koolmonoxide.

Slimme melders
Inmiddels zijn er ook rookmelders in omloop die niet alleen een akoestisch signaal geven. Die slimme rookmelders gaan een paar stappen verder. Zo kun je een push of e-mail bericht op je smartphone en tablet ontvangen waar in huis er rook, brand of extreme temperatuurstijging gemeten is. Op elke verdieping kunnen een aantal slimme lampen een visueel alarm geven door te gaan knipperen, de rolluiken gaan open, en je elektrische apparaten in de buurt worden uitgeschakeld. Er zijn ook slimme rookmelders die jou, familie, buren of vrienden op je smartphone als er rook in huis wordt waargenomen.

Een wek- en waarschuwingssysteem
Een wek- en waarschuwingssysteem, ook bekend als bereikbaarheids- en veiligheidssysteem, is een hulpmiddel voor doven en slechthorenden. Als je moeite heeft om de deurbel, telefoon, rookmelder en/of babyfoon te horen kan een wek- en waarschuwingssysteem u daarbij helpen. Het systeem waarschuwt met harde geluiden, flitsen en/of trillingen.

Vergoeding zorgverzekeraar
Bent je slechthorend of doof? Dan krijgt je een wek- en waarschuwingssysteem vergoed vanuit de basisverzekering als u voldoet aan de vergoedingsregels van uw zorgverzekeraar. Je kunt een wek- en waarschuwingssysteem aanvragen via uw audicien of zelf een aanvraag indienen via de leverancier van jouw zorgverzekeraar. Echter, je heeft daarvoor wel een voorschrift nodig van een KNO-arts, Audiologisch centrum of van een audicien. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Back to top button