20.7 C
Delfzijl
woensdag 24 juli 2019
Home Agenda tips Sneeuwklokjeswandeling Wytsemakooi Uithuizermeeden

Sneeuwklokjeswandeling Wytsemakooi Uithuizermeeden

Uithuizermeeden – In de beschutte Wytsemakooi bij Uithuizermeeden steken de eerste sneeuwklokjes hun witte kopjes straks weer boven de grond uit. Natuurmonumenten nodigt je van harte uit om op 2 maart mee te gaan met ervaren gidsen door deze bijzondere eendenkooi. Door grote delen van de kooi spreidt zich dan een betoverend wit tapijt uit.

Oudste eendenkooi Groningen
De Wytsemakooi is de oudste eendenkooi van Groningen en kwam al op kaarten uit de tweede helft van de zeventiende eeuw voor. Ooit hoorde de kooi bij de Rensumaborg. De borg verpachtte vroeger de rechten aan een kooiker. Een groot deel van de opbrengsten ging terug naar de Rensumaborg. Een kleiner deel mocht de kooiker houden, maar dat was niet genoeg om het hoofd boven water te houden.

Sneeuwklokjes
Om wat bij te verdienen kweekte de kooiker sneeuwklokjes, waarvan hij de bolletjes goed kon verkopen. In het vroege voorjaar is de kooi daarom nu bedekt met een wit tapijt van sneeuwklokjes. Reeën zorgden in de loop van de jaren voor de verspreiding door de eendenkooi.

Functie eendenkooi
Wist je dat het gezegde ‘de pijp uit gaan’ afkomstig is van hoe een eendenkooi werkt? Wil je weten hoe dat precies ging vroeger? Kom dan op 2 maart a.s. naar de Wytsemakooi. De excursie start om 10.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Aanmelden
Aanmelden voor de excursie kan via www.natuurmonumenten.nl. De kosten bedragen: € 5,- voor NM leden en € 8,- voor niet leden. De gids staat om 10.30 uur klaar aan de Meneersweg in Uithuizermeeden. Trek stevige schoenen of laarzen aan kleed je warm aan, het kan koud zijn!

Advertenties
Advertenties