Smeergeldaffaire vastgoedtycoon heeft niets te maken met nieuwe datacenter Google?

Eemshaven – Het Amerikaanse techbedrijf Google ontkent smeergeld te hebben betaald voor de vestiging van het datacenter in de Eemshaven. Het bedrijf stelt ‘slachtoffer te zijn van een misdrijf’. Volgens het Openbaar Ministerie zou Google 1,7 miljoen euro hebben ontvangen vastgoedman Rudy Stroink eigenaar van het Groningse bedrijf TCN. Strionk wordt verdacht van het omkopen van Simon Tusha, een voormalige directeur van het Amerikaanse technologiebedrijf. Tusha was verantwoordelijk voor de locatiekeuze van internationale datacentra van Google. Dit speelde zich af tussen juli 2008 en maart 2010.

Google zegt dat deze kwestie niets te maken heeft met de bouw van het nieuwe datacenter in de Eemshaven, hier was in de periode 2008/2010 nog geen sprake van. Het bedrijf wijst er verder op dat Tusha in 2009 Google verliet.

Volgens de Volkskrant die in het bezit is van documenten die ze hebben opgevraagd door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Gaat het om het veel kleiner datacenter in Eemshaven, dat Google sinds 2006 huurde van Stroinks bedrijf TCN. De plannen voor het grote datacentrum  van Google dateren uit 2012. TCN was toen al failliet.

Rechtzaak
In verband met deze kwestie dient er maandag voor de rechtbank in Almelo tegen Stroink en zijn vrouw. Zij worden verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.Back to top button