fbpx
donderdag 09 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Sloop voormalig Delfzicht ziekenhuis Delfzijl van start (video)

Delfzijl – De sloop van het voormalige Delfzicht ziekenhuis in Delfzijl is officieel begonnen. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga gaf maandagochtend symbolisch het startsein voor de sloop.

Voor oud-medewerkster Ali van Nieuwpoort is het een trieste dag, het ziekenhuis waar ze vele jaren heeft gewerkt gaat definitief tegen de vlakte. Ze mocht even binnen kijken en trof het pand in slechte staat aan, ze heeft er daarom ook wel vrede mee dat het nu gesloopt gaat worden.

Symbolische overhandiging van een breekhamer
Wethouder Annalies Usmany-Dallinga overhandigde de breekhamer aan operationeel directeur Jorrit Scheffer van de Scheffer groep. De Scheffer groep gaat het gebouw slopen. De totaal te slopen vloeroppervlakte betreft zo’n 25.000 vierkante meter. Het bedrijf gaat eerst het aanwezige asbest uit het pand halen, daarna wordt het gebouw gestript. Materialen die geschikt zijn voor hergebruik worden gedemonteerd.

De Scheffer Groep verwacht dat er zo’n 35.000 ton puin vrijkomt wat op locatie wordt afgebroken tot granulaat wat weer wordt gebruikt voor bouwprojecten in de buurt. De sloop zou eind vorig jaar al plaatsvinden, maar door onderzoeken naar flora en fauna liepen de werkzaamheden vertraging op. Er zaten onder meer vleermuizen in het pand.

Sluiting ziekenhuis en plannen voor de toekomst
Het Delfzicht ziekenhuis werd in 2018 gesloten, samen met St. Lucas Ziekenhuis Winschoten nam Delfzicht zijn intrek in het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda. Maart 2019 werd het terrein van het Delfzicht ziekenhuis verkocht aan Vastgoedinvesteerder Breadstone, die in eerste instantie plannen had om een deel van het oude ziekenhuispand ombouwen tot appartementen en een ander deel te gebruiken als hotel voor arbeidsmigranten.

Toen de vraag naar deze tijdelijke huisvesting wegviel, heeft Breadstone zelf geprobeerd op het terrein nieuwbouw te ontwikkelen. Omdat gebiedsontwikkeling niet behoort tot het specialisme van dit vastgoedbedrijf, zijn de toenmalige gemeente Delfzijl en Breadstone in gesprek gegaan om tot een overdracht van het terrein te komen.

In de gemeente Eemsdelta is er een grote behoefte heeft aan nieuwbouwlocaties, daarom gaat het voormalige ziekenhuis tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. Op de locatie komt in de niet al te verre toekomst een compleet nieuwe woonwijk, met name voor bewoners van de Zandplatenbuurt Noord en Zuid. Zij moeten gedwongen verhuizen vanwege de versterkingsopgave.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,330VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer