Slochteren klaar voor de 21ste editie van de Fraeylema Koetsentocht

Slochteren – Slochteren is klaar voor de 21ste editie van de Fraeylema Koetsentocht: een evenement met internationale uitstraling, waarbij het publiek kosteloos kan kennismaken met unieke verzamelingen van fraai gerestaureerd, 100 tot 150 jaar oud cultureel erfgoed. De rit start op 2 september om ca. 10.30 uur in Manege ‘De Woldstreek’ in Schildwolde en legt een afstand af van 25 kilometer door het Groningse landschap. De toeschouwers worden dit jaar getrakteerd op 31 historische rijtuigen, getrokken door paarden of pony’s en zes antieke automobielen, die vóór de paardenkoetsen uit gaan: een unicum! Dit rijdend museuml is onderweg van dichtbij te bewonderen. 

In de tijd dat het “hippomobiele” erfgoed en de paardeneconomie het straatbeeld bepaalden, moesten paarden, koetsen, tuigen, bekleding en verlichting mooi bij elkaar passen. Dat is ook nu nog zichtbaar in kleding, authentieke aanspanningen, de glanzend gepoetste paarden, de sierlijke belijningen en de traditionele tuigen. En vooral aan de zorg, die de bezitters van dit fraaie erfgoed aan de dag leggen om hun eigendommen optimaal te conserveren! Deze historische rijtuigen dateren van 1850 tot 1930; daarnaast doen nieuw gebouwde rijtuigen naar origineel model mee.

Het bestuur van de Stichting Fraeylema Koetsentocht heeft veel aandacht besteed aan het selecteren van fraaie modellen, zoals 4 postkoetsen, elk met 4 gelijkende paarden ervoor, elegante jachtwagens, een bierwagen, een tweewielige éénpaards Noorse karjol, waarmee de post werd rondgebracht in de bergen, Victoria boodschappenwagentjes, Landauers, een kerkbrik en de overige stads- en streekrijtuigen. De auto-industrie, die begin 1900 de taken van koetsen overnam, doet ook dit jaar een duit in het zakje met 6 mooie oldtimers met benzinemotoren. Wat te denken van een T-Ford uit 1911, een Amerikaanse Buick uit 1928, een Ford cabriolet uit de jaren 20, een Packard uit 1934 en een oldtimer vrachtwagentje uit Veendam, ook uit de jaren 20.

Achtergrondinformatie via de deelnemers

Het rijdend museum is onderweg te bewonderen. Wie meer wil weten, vergaart bij de stops de gewenste informatie. Er is een “sherry”-stop is om 11.30 uur bij Paviljoen Boei 12, Roegeweg 3 Steendam aan het Schildmeer. De lunch-stop is om ca. 13.00 uur bij het Ufkenshuis, Reint Dijkemastraat 1, Siddeburen en de derde stop is om ca. 14.30 bij Boerderijcafé Mausel, Noorderstraat 21, Noordbroek.

Geen prijsuitreiking, veiligheid voorop

Voor het eerst dit jaar is op verzoek van de deelnemers geen prijsuitreiking voor het mooiste geheel. Wel krijgen alle koetsiers een cadeau van Harry’s Horse en worden er vier statiedekens met opdruk verloot. De vrijwilligers zorgen ervoor dat de tocht goed wordt begeleid en zijn belast met de verzorging van mens en dier. Een groot aandeel daarvan wordt geregeld door studenten van AOC-Terra, herkenbaar aan hun hesjes. AOC-Terra stelt ook een publieksprijs beschikbaar voor het meest bijzondere rijtuig.

Daarnaast staan er gediplomeerde EHBO-ers klaar voor onverwachte gebeurtenissen en is er een dierenarts, die verantwoordelijk is voor het welzijn van paarden en pony’s. Wettelijke handhavers halen drones uit de no-fly zones, omdat paarden daarvan kunnen schrikken! Op de Fraeylemaborg komen om ca. 15.30 uur de rijtuigen bijeen en doet de speaker verslag van de rit. Ook de plaatsvervangend burgemeester van de gemeente Slochteren krijgt dan het woord. De deelnemers ontvangen een herinnering in de vorm van een beeldje met het paard in de hoofdrol.

Andere activiteiten in Slochteren

Het Erfgoedplein in Slochteren staat in het teken van een Kunst- en Hobbymarkt. Daar zijn kraampjes ingericht met wat kunstenaars en hobbyisten hebben gemaakt voor huis en tuin. Er zijn zitjes waar u kunt genieten van live muziek en een hapje en drankje. In het koetshuis van de Fraeylemaborg is een expositie van Picasso en tijdgenoten en in het Engelse landschapspark is een keramiektentoonstelling in de “Follies”.

 

Route Fraeylema koetsentocht 2017

onderstaande tijden zijn bij benadering
– Start Manege Schildwolde 10.30 uur
– Kloosterpad
– LA Hoofdweg
– LA Kappershuttenweg(Hellum)
– Sherry stop boei 12 Schildmeer 11.30 uur
– LA Roegeweg
– RA Damsterweg
– LA Oudeweg (Siddeburen)
– RA Singellaan
– RA Hoofdweg
– LA Eideweg
– RA R. Dijkemastraat
– Lunch stop Zorgcentrum Ufkenshuis Siddeburen 13.00 uur
– Via Reint Dijkema straat RA Eideweg
– Hoofdstraat Noordbroek – korte stop bij Mausel Noordbroek 14.30 uur
– LA Noorderweg
– RA Havenstraat
– RA G.Veenhuizenweg
– LA Slochterweg
– Fraeylemaborg 25 km. Aankomst 15.30 uur
– Na de presentatie op het terrein van de Fraeylemaborg gaan de rijders weer terug naar de manege in Schildwolde.

 Back to top button