Slim besparen op energie in je nieuwe woonkeuken

Nederland – Ze zijn niet aan te slepen in Nederlandse huishoudens: woonkeukens. Een deel van de tuin wordt bij het huis betrokken of een stuk woonkamer gaat op in het project. In deze ruimte brengt het hele gezin veel tijd door. Hoe bespaar je daar de nodige energie? Waaraan moet je denken bij het ontwerp? Een aantal slimme besparingstips.

Vloerverwarming

Als je op je blote voeten door het huis wilt sloffen, kan dat ‘s morgens nogal koud zijn en wat is er dan lekkerder dan een warme vloer? Bovendien heeft een vloerverwarming een lager verbruik. Deze is makkelijker aan te leggen dan je denkt, maar bij tegelvloeren is het een ander verhaal: die til je niet ‘even’ op zoals een parketvloer, zeil of laminaat. Lees je in, overleg met de aannemer en kijk intussen voor een nog meer besparende vloerverwarmingspomp bij Ubari, de vergelijkingssite als het om slimme apparatuur gaat.

NB je kunt op Ubari ook een cv pomp bekijken, dit is hetzelfde apparaat.

Overweeg een glazen dak

Wanneer de woonkeuken naar buiten wordt gebouwd, wordt vaak een glazen dak aangeraden voor de lichtinval. Is beter voor je humeur, maar ook voor de planeet én je portemonnee. Wanneer in pakweg januari het zonnetje erop staat, merk je dat je minder hoeft te stoken in deze ruimte. Bij bewolkt weer kun je altijd nog teruggrijpen naar de mechanische, eveneens zuinige verwarming omdat je die warmwater pomp op Ubari.nl hebt gescoord. Er zijn ook mogelijkheden om het glazen dak open te zetten. Informeer hiernaar voordat je gaat verbouwen!

Kokkerellen op inductie

Als je iets doet, doe het dan goed, zegt menig wijze oma of opa. Dus begin je aan zo’n project, denk dan aan de langere termijn. Misschien wil je je woning ooit verkopen en dan is een energielabel tegenwoordig verplicht. Voor een nog hogere beoordeling zorg je natuurlijk voor dubbel glas en goede isolatie, maar een ingebouwde inductiekookplaat is ook een besparende optie. Het is even wennen, kokkerellen op inductie, maar op den duur heb je dat onder de knie. Bovendien is de technologie al zo ver dat inductie vrijwel hetzelfde werkt als ouderwetse gaspitten. Denk er wel aan de juiste pannen aan te schaffen, dit kan tevens via de al genoemde vergelijkingssite.

Geen eten meer weggooien

Over energielabel gesproken: ook keukenapparatuur krijgt een bepaalde status. Denk hieraan bij het aanschaffen van een extra vriezer, waarin je restjes sauzen, soepen en allerlei andere maaltijden bewaart. Geen eten weggooien is op zich al duurzaam, wanneer je daar de juiste apparatuur bij gebruikt ben je nog beter bezig.

De woonkeuken als moestuin

Deze tip slaat niet zozeer op energiebesparing, maar is wel aantrekkelijk voor de portemonnee – en voor de zintuigen. Diverse groenten voor de moestuin kweek je alvast op in de woonkeuken, de glazen overkapping maakt deze ruimte daar uitermate geschikt voor. Meer exotische soorten hou je de hele zomer binnen, andere plantjes gaan de tuin in zodra de vorst uit de grond is. Moestuinieren is rustgevend, zuinig en leerzaam. Bovendien is eigenkweek lekkerder dan wat je in de supermarkt haalt. En de diverse plantjes maken van je woonkeuken een vrolijke en geurige boel!



Back to top button