Shanty’s en orgelmuziek  in Groninger kerken tijdens bijzondere concertreeks

Zeerijp – Shantykoor Armstrong’s Patent uit Appingedam en organist Vincent Hensen-Oosterdijk slaan de handen ineen voor een reeks optredens in diverse Groninger kerken. Het eerste concert in de gemeente Eemsdelta staat gepland op 21 januari in Zeerijp.

De samenwerking tussen Hensen-Oosterdijk en het shantykoor begon in 2019, toen ze gezamenlijk optraden in de Nicolaikerk in Appingedam tijdens het internationale shanty- en folkfestival Bie Daip. Dit smaakte naar meer, zowel voor de uitvoerenden als het publiek.

Het unieke karakter van de concertreeks ligt in de combinatie van shanty’s en orgelmuziek, uitgevoerd op de karakteristieke Groningse kerkorgels. Shanty’s roepen beelden op van de ruige zee, drank en vrouwen, terwijl kerkorgelmuziek doet denken aan harde kerkbankjes, zondagse kleren en pepermuntjes.

De concertserie draagt de titel ‘t Schip, een verwijzing naar zowel de schepen waarop shanty’s werden gezongen als het gedeelte van de kerk dat het ‘schip’ wordt genoemd.

Het eerste concert, op 19 november, vindt plaats in de Vennekerk in Winschoten. Hierbij zal ook ‘special guest’ Erwin de Vries optreden. De daaropvolgende concerten, elk met een ‘special guest’, zijn gepland op 10 december in Sappemeer, 21 januari in Zeerijp, 11 februari in Middelstum, 17 maart in ‘t Zandt en 21 april in Appingedam.

Kaarten zijn hier te krijgen.

Back to top button