4.1 C
Delfzijl
3 maart 2021 18:55

Shanty en orgel in bijzondere muziekvoorstelling in Appingedam

Appingedam – Zeemansliederen bij het kerkorgel. Het is een combinatie die je niet zo gauw zal horen, maar wie het Folk & Seasong Festival Bie Daip in Appingedam bezoekt krijgt de kans! Op 24 augustus brengen daar de Damster shantygroep Armstrong’s Patent en Appingedams eigen organist Vincent Hensen een muziekvoorstelling rondom het zeemanslied. En dan blijkt shanty uitstekend te passen bij de soms stormachtige klanken van het orgel van de Nicolaïkerk.

De voorstelling, die de naam Het schip in! draagt, is niet alleen onderdeel van Bie Daip, maar ook van de regionale serie ‘Het mooiste van 2 werelden’. In deze reeks wordt de wereld van het orgel steeds gecombineerd met een totaal andere wereld, bijvoorbeeld die van de hiphop, of van Grunneger laidjes. De orgelcommissies gaan daarvoor zelf op zoek naar een partner met wie ze het concert geven. En dat levert telkens een verrassende dynamiek op, zoals ook dit shantyconcert laat zien.

Het doel van ‘Het mooiste van 2 werelden’ is om een breed publiek op een nieuwe manier te laten kennismaken met de vele historische orgels die er in de provincie staan. Niet iedereen beseft het, maar veel Groninger orgels zijn unieke, eeuwenoude instrumenten waar heel mooie muziek mee gemaakt kan worden.

Orgelzomer Groningen 2019
Het schip in! is de eerste voorstelling in een serie van zes. Er volgen nog concerten in o.a. Midwolda, Wildervank en Leens. De coördinatie is in handen van Erfgoedpartners, Stichting Groningen Orgelland en Stichting Groningen Orgelstad die deze zomer gezamenlijk de ‘Orgelzomer Groningen 2019’ organiseren, met allerlei activiteiten rondom het orgel zoals concerten en excursies, een symposium en afsluitend in oktober het Schnitger Festival. En dus ook ‘Het mooiste van 2 werelden’.

Verhalen
De start van Het schip in! is achter de Nicolaïkerk: daar vertrekt een boot voor een rondvaart door Appingedam. De passagiers worden vermaakt met muziek en verhalen over de geschiedenis van de muziek in de Nicolaïkerk. Na drie kwartier wordt er weer afgemeerd en verplaatsen de passagiers zich in een muzikale optocht van het ene schip naar het andere. Eenmaal in het ‘schip’ van de kerk gaan letterlijk alle registers open als Vincent Hensen het imposante De Mare-Hinsz-orgel in alle glorie laat klinken, samen met de stoere zeemanszang van Armstrong’s Patent.

Hoe, wat en wanneer
De voorstelling Het schip in! op 24 augustus is van 13.00 tot 14.45 uur. De rondvaartboot vertrekt om 13.00 uur vanaf de steiger achter de Nicolaïkerk. Om 14.00 uur gaat de voorstelling verder in de kerk. Na afloop van het concert is er nog gelegenheid om het orgel van dichtbij te bekijken.

ENTREE: Rondvaartboot € 5,00 / concert in de Nicolaïkerk vrij toegankelijk.

Volg ons op

10,940FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten