Uithuizen – De zeisbrigade van Landschapsbeheer Groningen en de scouts van Scouting Menkema uit Uithuizen zetten zich in voor de wilde bij. Dat doen ze door de bijenidylle bij het Dingebos in Uithuizen te onderhouden. De bijenidylle is vorig jaar aangelegd met steun van Googlebijen en begint tot wasdom te komen.
Half juni startte de zeisbrigade met het maaien van een groot gedeelte van het veld. Afgelopen weekend sloten de scouts aan om te hooien. Er werd met heel veel plezier gewerkt door jong en oud. Het leek wel of ze werden aangemoedigd door de natuur, want een grote hoeveelheid vlinders, hommels en bijen omringden de werkers. Ook waren er veel kikkers en padden die natuurlijk de gelegenheid kregen een veilig heenkomen te zoeken. Een deel van het gras wordt later gemaaid, omdat daar nu nog eitjes van bijvoorbeeld nachtvlinders te vinden zijn.
Door het gras in dit seizoen op deze manier te mailen, wordt de bodem minder voedselrijk. Daardoor krijgen ‘nieuwe’ gewassen zoals veel bloemen de kans om tot bloei te komen. Die bloemen bieden nectar voor bijen en vlinders die daardoor steeds meer zullen nestelen op het terrein. Om dat te bevorderen zijn hier ook nestlocaties aangelegd.
Het terrein bij het Dingebos is erg geschikt als bijenidylle omdat er al veel planten aanwezig zijn in de bosrand. Denk daarbij aan grasvegetaties met soorten als morgenster, walstro, rietorchis, knoopkruid, wilde margriet en ratelaar.
De vlinder- en bijenidylle wordt ontwikkeld door Landschapsbeheer Groningen, Natuurmonumenten, de Vlinderstichting, gemeente Eemsmond en Agrarische Natuurvereniging Wierde en Dijk. De zeisbrigade voert het maaiwerk uit in opdracht van dit samenwerkingsproject.
Maaiwerk op maat
Maaien met de zeis heeft een aantal voordelen boven het gebruik van een machine. De zeisers kunnen heel precies maaien en laten bloeiende planten staan. Daarnaast tasten zij de structuur van de bodem veel minder aan dan zware machines. Ook hebben kleine zoogdieren en amfibieën in het gras, zoals muizen en kikkers, tijd om zich uit de voeten te maken als ze een zeiser aan horen komen, terwijl ze tegen een machine geen schijn van kans hebben. Maar behalve voor de natuur is zeisen ook nog eens goed voor de mens. Het is misschien wel de meest sportieve vorm van landschapsbeheer. Dit spreekt veel mensen aan, blijkt onder meer uit de nog altijd groeiende aantal deelnemers aan de zeisbrigades.