Schrijver Bill Mensema komt met tien romans

Delfzijl – De Groninger schrijver Bill Mensema (Delfzijl 1960) komt met het meest bijzondere literair project van dit najaar: een reeks van tien romans. Die cyclus gaat Decade heten en begin oktober verschijnt het eerste deel: Mannenborstjes. Deel twee komt al in februari uit, en deel drie in juni volgend jaar. Daarna volgt ongeveer elk halfjaar een nieuw deel.

De cyclus gaat over volwassenwording in de jaren ’80 en beschrijft dus ook de crisissfeer van die jaren, de nieuwe muziek van destijds en de veranderingen in metaliteit. Hoe houden de hoofdpersonen zich staande in een wereld die verandert, in een leven dat verandert?

Waarom tien delen?
Deze aanpak heeft alles te maken met de stijl van Bill Mensema. In de pers werd hij al de Herman Brusselmans van boven de rivieren genoemd. Wie goed leest ziet dat Mensema vooral leunt op de humor van Britse comedyseries. Zijn gevoel voor overdrijving, zijn aparte gebruik van dialogen en de toegespitste scenes geven zijn teksten een geweldige dynamiek. Van goeie commedy’s bestaan ook geen speelfilms, ze moeten het hebben van de korte baan.

Mannenborstjes
Op zondag 6 oktober wordt deel 1 Mannenborstjes gepresenteerd. Dit openingsdeel speelt zich voornamelijk af in Parijs, destijds de favoriete bestemming voor iedere schrijver, kunstenaar en artiest. Uitgerekend in de stad der liefde kampen drie studenten met liefdesverdriet. Toch jagen ze in er diverse mimespelers op, zetten ze een grote vakbondsdemonstratie op z’n kop en verschijnen ze op tv.

Presentatie
De presentatie van Mannenborstjes vindt plaats op zondag 6 oktober op het nieuwe adres van Uitgeverij Passage, Sint Jansstraat 15, Groningen. Aaanvang om 15.30, en toegankelijk voor alle belangstellenden.Back to top button