zaterdag, oktober 16, 2021
11.3 C
Delfzijl

Saneren van de voormalige vuilstort in Woltersum in volle gang

Woltersum – Het saneren van de voormalige vuilstort aan de Bouwerschapweg bij Woltersum is inmiddels in volle gang. Graafmachines hebben inmiddels een groot gedeelte van het voormalige zwembad afgegraven. Eerst is de schone deklaag weggehaald. Vervolgens is het AKU-materiaal, de voorloper van Akzo Nobel, verwijderd.

Het stortmateriaal wordt direct afgevoerd, onder meer naar Afvalverwerking Stainkoeln in Groningen. De sanering wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie Van der Wiel Milieu & Infra B.V. / Roelofs Infra Groep B.V. uit Drachten.

Beschermende kleding en luchtmetingen tijdens de werkzaamheden
Op de stortplaats worden maatregelen genomen voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers. Zij moeten bijvoorbeeld beschermende kleding dragen. Buiten de hekken van de stortplaats moet het veilig zijn voor de omwonenden en voorbijgangers. Daarom worden er continu luchtmetingen verricht naar de concentraties van gevaarlijke stoffen op en rond de stort. Mochten de gemeten waarden te hoog worden, dan wordt het werk direct stilgelegd en afgedekt tot er een oplossing is gevonden.

Afvoer via tijdelijke brug
Het afvoeren van het vervuilde grond gebeurt met vrachtwagens die via een tijdelijke brug over het Damsterdiep rijden. Het gaat om ongeveer 25 vrachtauto’s per dag. De vrachtwagens worden schoongemaakt voordat ze de weg opdraaien. De Bouwerschapweg is tijdens de sanering toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

Voormalig zwembad in 1965 ingericht als vuilstort
De locatie in Woltersum waar de grondsanering wordt uitgevoerd betreft een voormalig zwembad. Het zwembad werd in 1965 is ingericht als vuilstort voor onder andere chemisch afval van de AKU. Omdat geld voor sanering ontbrak, werd het terrein in 1982 alleen afgedekt met een bitumineuze afdeklaag (hypofors) en een leeflaag. In 1996 bleek al dat de sloten om het terrein ernstig vervuild waren.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,301VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
spot_img
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
AutoAuto
KlussenKlussen
DierDier
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle