Samhain Fantasy Fair bij de Fraeylemaborg

Slochteren – Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober vind de Samhain Fantasy Fair plaats op Fraeylemaborg in Slochteren. De Samhain Fantasy Fair is een Keltische middeleeuwse fantasy markt. Er is van alles te doen in een mooi Angelsaksisch dorpje, waar je kan zien wat er allemaal gebeurde in de 5e eeuw na Chr. Er zijn gevarieerde kramen met prachtige handgemaakte koopwaar. Ambachtslui laten zien waar ze goed in zijn en maken mooie spullen.

Laat je verrassen door de goochelaar, jongleur en overige acts. Er is natuurlijk ook muziek en lekker eten uit deze lang vervlogen tijden!

De Kelten waren volkeren en stammen die vanaf ongeveer 1000 v. Chr. een Keltische taal spraken. Romeinse historici noemden deze Kelten ook wel Galliers. Rond het begin van de jaartelling bevolkten Keltische stammen de Britse Eilanden, Gallië, het Iberisch Schiereiland en delen van Midden-Europa en de Balkan. 

Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest dat dit jaar begint aan de vooravond van 31 oktober. Men vierde de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter. Een belangrijk element was het vreugdevuur.  Voor de Kelten begon alles vanuit het donker. Ze lieten hun dagen beginnen na zonsondergang. De winter begon bij hen met Samhain, dat het begin van een nieuw jaar inluidde. Volgens diverse mythen kwamen in deze nacht de werelden van de goden en van het materiële bestaan van de gewone mens het dichtst bij elkaar, zodat een overgang tussen beide dan makkelijk mogelijk was.

Op de Samhain Fantasy markt bij de Fraeylemaborg wordt deze bijzondere sfeer tot leven gebracht. De Keltische sfeer is te vinden in kramen met Fantasy kleding, sieraden,  handwerk met wol en vilt,  leerproducten en keramiek. Er is een smederij en een Zwaardenkoning gaat zwaardvechtlessen geven. Er wordt aandacht besteed aan Sjamanisme. Natuurlijk wordt de inwendige mens niet vergeten,  er wordt zalm gerookt, hamburgers en wafels gebakken en er zijn vegetarische hapjes.

Ook de prachtig ingerichte borg en de museumwinkel in het Koetshuis zijn toegankelijk tijdens de Samhain Fair.

Samhain Fantasy Fair is zaterdag 30 oktober open van 11.00 uur tot 22.00 uur en zondag 31 oktober van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Back to top button