4.7 C
Delfzijl
27 februari 2021 22:12

Samen dromen over de nieuwe gemeente

Wehe-Den Hoorn – Donderdagavond 9 februari vond de eerste bijeenkomst plaats waarbij inwoners, ondernemers, dorpsbelangenverenigingen en maatschappelijke organisaties meedachten over de nieuwe gemeente  waar Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond vanaf 2019 in opgaan. ‘Frisdenkers’ waren uitgenodigd om hun droom te delen over de nieuwe gemeente. Ruim 100 mensen vulden de zaal in de Schierstee in Wehe-Den Hoorn.

De aanwezigen werden onder leiding van avondvoorzitter Atze J. Lubach uitgenodigd te dromen over wat zij zouden willen binnen de nieuwe gemeente. Maar niet nadat Suzan Wierenga van architectenbureau KAW uit Winsum de zaal meenam in haar dromen over de nieuwe gemeente.

Inspiratie en met de borst vooruit

Jakob Roorda, voorzitter bedrijvenvereniging Bedum: “De belangstelling is groot, het leeft duidelijk wel in de gemeenschap. De algemene tendens over het gebied is positief, al mogen we wel wat meer met de borst vooruit. We waren het vanavond aan tafel eens dat het in de toekomst wel wat minder kan met de regelgeving en met wat meer inlevingsvermogen vanuit de gemeente. Er waren verschillende thema’s om over te dromen, een beetje jammer dat Economische Zaken en ondernemen daar in eerste instantie niet tussen zat. Mooi dat dat onderwerp toch nog even werd toegevoegd.”

Na het ophalen van de ideeën dachten de deelnemers mee over wat er nodig zou zijn vanuit de nieuwe gemeente om hun droom te realiseren. Degenen die belangstelling hadden om met de ingebrachte dromen aan de slag gaan, konden dit ter plekke aangeven. Zij zullen uit alle ideeën de drie mooiste dromen kiezen. Deze komen terug op het congres dat de vier gemeenten op 23 maart a.s. organiseren. Daar zal de winnende “droom” gepresenteerd worden. “Fantastisch dat er zo actief wordt meegedacht over de toekomst van onze nieuwe gemeente.”, zegt Koos Wiersma, burgemeester van De Marne. “Inspirerend om te zien hoe mensen uit het hele gebied echt contact maken. Deze verbinding maakt ons samen sterk.”

Op het congres van 23 maart a.s zijn alle inwoners, ondernemers, landbouwers, dorpsbelangenverenigingen en maatschappelijke organisaties uit de toekomstige gemeente van harte welkom.

Inloopsessies inwoners

Voorafgaand aan de bijeenkomst konden inwoners informeel in gesprek gaan met collegeleden over hun ideeën voor de nieuwe gemeente. De komende weken volgen nog een aantal sessies op verschillende locaties. Waar en wanneer die plaatsvinden, wordt gecommuniceerd via de websites van de vier gemeenten en de Facebookpagina die voor het visietraject in het leven is geroepen: https://www.facebook.com/VisieopdeToekomstJouwNieuweGemeente

Herindeling

Nu de raden van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond besloten hebben dat de vier gemeenten samengaan per 1 januari 2019, is het tijd om een visie voor deze nieuwe gemeente te maken. Want hoe moet die nieuwe gemeente er straks uitzien? Welke kansen liggen er voor de nieuwe gemeente? En wat moet die gemeente wel en niet doen? Inwoners, ondernemers, dorpsbelangenverenigingen en maatschappelijke organisaties worden betrokken bij het maken van de plannen.

Volg ons op

10,928FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten