RWE start in de Eemshaven met bouw grootschalig batterijopslag

Eemshaven – Het energiebedrijf RWE zet een nieuwe stap in zijn wereldwijde expansie op het gebied van batterijopslag met de aanvang van de bouw van zijn eerste grootschalige batterijopslagproject in Nederland. Dit project, met een geïnstalleerd vermogen van 35 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 41 megawattuur (MWh), markeert een belangrijke mijlpaal in de energietransitie.

Het project, gevestigd bij de biomassacentrale van RWE in de Eemshaven, zal bestaan uit 110 lithium-ion batterijrekken die op een oppervlakte van ongeveer 3.000 vierkante meter zullen worden geïnstalleerd. De bedoeling is dat het opslagsysteem regelbaar vermogen zal leveren en vanaf 2025 actief zal zijn op de groothandelsmarkten.

Dit batterijopslagproject is een cruciale stap in de richting van een portfolio van flexibele energiebronnen om de fluctuerende elektriciteitsproductie van windenergie, afkomstig van het offshore windpark “OranjeWind”, naadloos te integreren in het Nederlandse energiesysteem. In lijn met dit initiatief heeft RWE in 2022 het project voor de Nederlandse kust binnengehaald, met een integraal plan voor systeemintegratie waarbij windenergie wordt gecombineerd met groene waterstofproductie en andere innovatieve oplossingen, waaronder batterijopslag.

Roger Miesen, CEO van RWE Generation en Country Chair van de Benelux, benadrukt het belang van dit project: “Ik ben heel trots dat we nu zijn gestart met de bouw. Het eerste grootschalige batterijopslagproject van RWE in Nederland is een grote stap op weg naar een betrouwbare elektriciteitsvoorziening in een steeds groener wordend nationaal energiesysteem. Zo dragen we actief bij aan het (verder) stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnet.”

Met een geïnstalleerde capaciteit van 35 MW kan het batterijopslagsysteem meer dan een uur werken, wat theoretisch genoeg is om ongeveer 800 elektrische voertuigen op te laden. Bovendien is het systeem ontworpen om flexibel te kunnen worden gekoppeld aan de energiecentrales van RWE in Nederland, waardoor een optimaal beheer van energie mogelijk wordt.

Als drijvende kracht achter de energietransitie ontwikkelt, bouwt en beheert RWE batterijopslagsystemen over de hele wereld. Met een geplande uitbreiding van de batterijopslagactiviteiten tot zes gigawatt wereldwijd tegen 2030, demonstreert RWE zijn toewijding aan het leveren van innovatieve energieoplossingen die de overgang naar een duurzamere toekomst versnellen.

Back to top button