RUG-masterclasses Groninger Aardbevingen nu openbaar

Groningen – Zes masterclasses over de aardbevingsproblematiek in Groningen zijn nu toegankelijk voor iedereen. Ze zijn gemaakt door Sustainable Society (Rijksuniversiteit Groningen) en Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen. In de masterclasses leggen experts van de Rijksuniversiteit Groningen de achtergronden van de aardbevingen helder uit. De masterclasses zijn een must voor iedereen die zich met de gevolgen van de aardbevingen bezighoudt, professioneel of als betrokkene.

De aardbevingsproblematiek in Groningen duurt al lang, maar de groep mensen die zich er mee bezig houdt wisselt snel. Daardoor is er een voortdurende behoefte aan kennisoverdracht om kennis over de Groninger aardbevingen te delen met nieuwe mensen.

Openbaar
De Rijksuniversiteit maakt de kennis over de Groninger aardbevingen nu voor iedereen toegankelijk met deze serie masterclasses. Hierin worden alle kanten van de Groninger problematiek door experts belicht in duidelijke online presentaties. Aan de orde komen de geologische oorzaken en de bouwkundige gevolgen, maar ook de institutionele afwikkeling, de gezondheid van de bewoners en de economische effecten.

De masterclasses zijn in 2021 ontwikkeld door Sustainable Society (RUG)  in samenwerking met Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen. Deze organisaties willen alle bestaande kennis vastleggen en toegankelijker  maken voor geïnteresseerden en betrokkenen, ook  buiten de regio.

Doel
Met de masterclasses wil de RUG geïnteresseerden verdiepende inzichten bieden in de oorzaken en sociaal-maatschappelijke gevolgen van de aardbevingsproblematiek. Een integraal begrip van de oorzaken, en de verschillende ‘sociaal-maatschappelijke’ gevolgen zijn van groot belang voor een goede omgang met de problematiek.

Hoe zijn de masterclasses tot stand gekomen?
Sustainable Society werd in 2021 door de Nationaal Coördinator Groningen gevraagd om een op maat gemaakte versie te maken van de bestaande reeks Masterclasses ‘Aardbevingen en gaswinning in Groningen: een sociaal-maatschappelijk perspectief’.  Dat is gebeurd. Nadrukkelijk willen ze er wel op wijzen, dat de Nationaal Coördinator geen enkele invloed heeft gehad op de inhoud van de Masterclasses, en er ook niet voor verantwoordelijk kan worden gehouden.

U vindt de masterclasses hier op de website van Sustainable Society

Back to top button