fbpx
3.5 C
Delfzijl
vrijdag 24 januari 2020
Home Algemeen Risicoanalyse aardbevingen op afvalwaterpersleidingen gemeente Delfzijl

Risicoanalyse aardbevingen op afvalwaterpersleidingen gemeente Delfzijl

Delfzijl – Arcadis voert samen met InnBlue voor gemeente Delfzijl een risicoanalyse uit op afvalwaterpersleidingen in die gemeente.

Via een gestructureerde methode worden de effecten bekeken van ongewenste gebeurtenissen zoals aardbevingen en bodemdalingen. Alle consequenties in tijd, geld of kwaliteit brengen de onderzoekers in kaart. Deze risicoanalyse is noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van de haalbaarheid en toepasbaarheid van het preventieve monitoringsysteem voor persleidingen: een uitvinding van InnBlue in samenwerking met YP Your Partner. De risicoanalyse betreft de persleiding van gemeente Delfzijl en de kruisingen daarvan met het Damsterdiep en Eemskanaal.

Bodemdaling en aardbevingen komen in Noord-Nederland voor, waar de ervaringen met bevingen worden gekoppeld aan de gaswinning. De intensiteit en frequentie van deze aardbevingen groeien. Bodemdaling en aardbevingen kunnen nadelige effecten hebben op de ondergrondse infrastructuur voor het transport van afvalwater. Uit eerder onderzoek van Arcadis is gebleken dat met name problemen te verwachten zijn op plekken waar verschillende rioleringsobjecten met elkaar zijn verbonden. Vooral bij rioolgemalen en persleidingen is het risico groot. Bij nadelige gevolgen valt te denken aan persleidingbreuk, scheuren van de persleiding of het optreden van lekkage vanuit de persleiding met maatschappelijk overlast tot gevolg.

Gemeente Delfzijl, YP Your Partner en InnBlue komen met een systeem voor het preventief monitoren van persleidingen. Aan de hand van debietregistratie en het monitoren van gemaalcapaciteiten gedurende een aardbeving, is dit systeem is in staat om de directe negatieve gevolgen van aardbevingen waar te nemen. Hierdoor kan gemeente Delfzijl snel ingrijpen om grote maatschappelijk risico’s te voorkomen.

Advertenties

Advertenties