Restaurant De Basiliek in Appingedam feestelijk geopend

Appingedam – Na maanden onderhandelen, klussen en test draaien heeft Appingedam er een toprestaurant bij. Vrijdag 12 januari vond de feestelijke opening plaats van restaurant De Basiliek in het monumentale kerkje Nicolaaskerk aan de Solwerderstraat. Onder grote belangstelling opende burgemeester Anno Wietze Hiemstra de deuren.

In juni 2016 kondigde Stichting NOVO aan de dagbesteding Brasserie Nicolaas te sluiten en de kerk, stammende uit begin twintigste eeuw, te verkopen. Toenmalig burgemeester Rika Pot liet dit ook weten aan de broers Hans en Adolf Beukema die een goedlopende cafetaria en catering bedrijf runnen aan het Bolwerk, cafetaria de Vesting. Door de zieke van zijn vrouw Winy zag Hans het niet zo zitten om deze stap te zetten, maar juist zij vond dat Hans moest door zetten en zijn droom moest verwezenlijken. Winy maakte helaas de opening van De Basiliek niet meer mee, ze overleed in mei 2017 aan de gevolgen van kanker.

De broers kregen bij de overname steun van de Economic Board Groningen. Half 2017 was de overname van de kerk rond. Omdat beide broers geen ervaring hebben in het runnen van een restaurant hebben ze horecavakman Willem Bos aangetrokken. Bos, die zijn sporen in het horecavak onder meer verdiende als chef en eigenaar van restaurant Tijdloos in Groningen, gaat samen met Hans Beukema het restaurant en catering bezighouden. Adolf Beukema gaat zich hoofdzakelijk met het cafetariadeel bezig houden.

In de afgelopen maanden werd de kerk verbouwd. De kerkzaal werd zoveel mogelijk in oorspronkelijk staat hersteld, met kroonluchters en een houtenvloer. In de pastorie is een restaurant en daar tussenin werd een nieuwe keuken gerealiseerd. Met de kerstdagen was het restaurant voor het eerst geopend. Twee avonden een volle zaak met twee keer 75 gasten met een vijfgangendiner. Deze vuurdoop doorstond de nieuwe brigade vlekkeloos. Ook is er in De Basiliek ruimte voor het houden van feesten/partijen en vergaderingen op deze sfeervolle locatie.

Het hele proces rond het ontstaan van restaurant De Basiliek is gevolgd door een cameraploeg van RTL, het resultaat is in februari te zien op TV.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”1442″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button