René Paas in Kersttoespraak: ‘Staat der Nederlanden heeft in Groningen iets recht te zetten’

Groningen – ‘De staat is schatrijk geworden van Gronings gas. Het is tijd om de energierekening terug te betalen.’ Dat zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, in zijn Kersttoespraak die vandaag al werd gepubliceerd.

Paas nam het filmpje met de Kersttoespraak op bij een boerderij in Bedum. De inwoners daarvan wonen sinds kort in tijdelijke huisvesting, waar ze hun eerste Kerst zullen doorbrengen.

Wanneer hun boerderij wordt gesloopt en er een nieuwe wordt gebouwd, weten zij niet. De hoogte van het budget voor deze sloop-nieuwbouw weten ze ook nog altijd niet.

‘Dat is om gek van te worden. En het is wat Nederland zijn inwoners aandoet,’ zegt Paas. ‘De energierekening van Nederland wordt al jarenlang neergelegd bij ons, in Groningen. Bij mensen die daar nooit voor hebben gekozen.’

Paas verwijst in zijn toespraak naar de parlementaire enquête naar de gaswinning. Over hoe het kan, dat inwoners zo ondermaats worden geholpen. En de Staat de inkomsten van de gaswinning belangrijk vond, maar de veiligheid van inwoners niet.

Komend jaar februari verschijnt het rapport van de enquêtecommissie. Paas gaat ervan uit dat de commissie zal zeggen dat er van alles beter moet. ‘Dat inwoners beter worden geholpen. Sneller. En royaler.’

De commissaris van de Koning verwacht ook dat inwoners worden gecompenseerd voor alle ellende.  Bijvoorbeeld in de vorm van een energie-neutraal huis. 

Back to top button