Rechter: verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen blijft van kracht

Groningen – Het verbod op demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen blijft staan. Dat is de uitkomst van het kort geding dat Farmers Defence Force had aangespannen tegen Veiligheidsregio Groningen.

Farmers Defence Force (FDF) stapte naar de rechter vanwege het demonstratieverbod met landbouwvoertuigen. Afgelopen maandag liet de Veiligheidsregio Groningen weten dat er in ieder geval tot komende maandag geen demonstraties mogen plaatsvinden waar trekkers en andere zware landbouwvoertuigen bij betrokken zijn.

Volgens de voorzieningenrechter is de voorzitter van de Veiligheidsregio Koen Schuiling bevoegd om, nu de coronacrisis gaande is, de wet uit te voeren.

Naar het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter is het door de voorzitter van de veiligheidsregio genomen besluit rechtmatig. Hierbij acht de voorzieningenrechter van belang dat het hier niet om een absoluut verbod om te demonstreren gaat maar om een verbod om dat op een bepaalde manier, met gebruik van landbouwvoertuigen, te doen. Verder is het verbod in tijd beperkt.

Behalve in Groningen is er ook in de regio’s Friesland en Drenthe een verbod afgekondigd. Voorzitter van de Veiligheidsregio Koen Schuiling liet al weten er aan te denken om het verbod te verlengen.

Back to top button