Radio 1-programma ‘5 Dagen’ in het Groningse aardbevingsgebied

Groningen – In de week van 12 september staat het radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) met de bus in het Groningse aardbevingsgebied.

Terwijl de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen haar verhoren heeft hervat, voeren de Groningers een maand lang actie tegen de gaswinning in hun provincie. 

Nu de roep aanzwelt om de Groningse gaskraan weer open te draaien vanwege de energiecrisis, vinden veel Groningers het meer dan ooit noodzakelijk om te protesteren. Met #respectvoorgroningen willen ze ook aandacht vragen voor het feit dat de versterkings- en hersteloperatie tien jaar na de zwaarste aardbeving van Huizinge nog altijd niet op gang is gekomen. Op vrijdag 16 september eindigt de #respectvoorgroningen actie met een grote slotmanifestatie op de Grote Markt in Groningen, waar een ‘Gronings Eisenpakket’ wordt gepresenteerd.

De radiobus van 5 Dagen rijdt in aanloop naar dit protest de hele week door het aardbevingsgebied en praat met betrokkenen. Hoe staat het ervoor met de versterkingsoperatie en de schadeafhandeling? Hoe is het met de mensen op mentaal gebied? Wat als de gaskraan weer wordt opengedraaid? En hoe kijken de Groningers nu naar de toekomst? 

Te gast in de bus bij presentator Waldy van Geenen is het echtpaar dat uit pure wanhoop hun monumentale boerderij in Drieborg roze schilderde, een jongere die nu in een wisselwoning woont met haar opa en oma, de geestelijk verzorger die overuren draait om de slachtoffers van de bevingen bij te staan en een stel dat juist met de schadevergoeding hun droomhuis wist te realiseren. Op vrijdag staat de radiobus op de Grote Markt in de stad, te midden van de protestbijeenkomst. Ook verslaggever Rens Turk reist mee.

5 Dagen live vanuit het Groningse aardbevingsgebied. Maandag 12, dinsdag 13, woensdag 14, donderdag 15 en vrijdag 16 september, van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Presentatie Waldy van Geenen, verslaggeving Rens Turk. Zie ook de site van 5 Dagen

Back to top button