zaterdag, oktober 16, 2021
11.3 C
Delfzijl

Provincie Groningen neemt deel aan het Schone Lucht Akkoord

Groningen – De provincie Groningen neemt deel aan het Schone Lucht akkoord. In dit akkoord maken provincies, gemeenten en het Rijk afspraken over acties en maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze acties moeten in 2030 leiden tot 50% gezondheidswinst ten opzichte van 2016, waardoor mensen in Nederland gemiddeld 4 maanden langer leven.

De provincie heeft in maart vorig jaar besloten om het akkoord te ondertekenen. Het officiële tekenmoment zou afgelopen zomer plaatsvinden in Den Haag, maar werd in verband met Coronavirus uitgesteld. Tijdens het online Schone Lucht Jaarcongres in Rotterdam vandaag, verwelkomde staatssecretaris Van Veldhoven -als alternatief van een officiële ondertekening- de nieuwe leden van het Schone Lucht Akkoord alsnog, waaronder de provincie Groningen.

Gedeputeerde Van Dekken: “In de provincie Groningen hebben we, ten opzichte van andere provincies, relatief schone lucht. Op veel plekken voldoen we al aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie die in het Schone Lucht Akkoord worden nagestreefd. Dat willen we zo houden. Ik ben ook trots op het feit dat onze hoofdstad Groningen onlangs tot gezondste stad van Nederland is uitgeroepen.”

Passend bij ambities
De afspraken en ambities uit het Schone Lucht Akkoord passen goed bij de ambities van de provincie Groningen: de inzet om de uitstoot, hinder en overlast in de brede zin te verminderen. Maar ook op het gebied van samenwerking, vergroening van de industrie en de ontwikkeling en uitvoering van duurzame en innovatieve technieken in bijvoorbeeld duurzame energie.

Deelname aan pilots en kennisdeling
Meerwaarde van deelname aan het Schone Lucht Akkoord voor de provincie Groningen zit onder andere in deelname aan een aantal pilots, kennisdeling en de verbinding tussen luchtkwaliteit en grote maatschappelijke opgaves.

Uitvoeringsplan
Het Rijk stelt € 50 miljoen beschikbaar voor cofinanciering van pilots die de luchtkwaliteit verbeteren. Per provincie of gemeente komen aanvullend uitvoeringsplannen met in totaal tientallen miljoenen aan investeringen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,301VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
spot_img
WonenWonen
KlussenKlussen
TuinTuin
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
DierDier