11.9 C
Delfzijl
24 juni 2021 02:35

Provincie Groningen investeert tonnen in groene havens

spot_img

Delfzijl – De provincie Groningen kent FME 165.000 euro subsidie toe voor het project waterstof voor stroom aan de wal (walstroom) in de Eemshaven. Daarnaast investeert de provincie 50.000 euro in het ombouwen van de Ecolution in de haven van Lauwersoog, naar volledig varen op waterstof. Beide projecten zijn onderdeel van het Green Shipping programma, waarin noordelijke overheden en ondernemers samenwerken aan het versnellen van de transitie naar duurzaam varen op de Waddenzee.

Walstroom
Op dit moment wordt in de Eemshaven de stroom voor schepen met een hotelfunctie opgewekt met vervuilende dieselmotoren. Het project waterstof voor walstroom is bedoeld om deze schepen in de toekomst te voorzien van groene stroom die wordt opgewekt met waterstof.

Ecolution
De Ecolution fungeert straks als testopstelling voor met waterstof op de Waddenzee. Ook is het schip bedoeld om praktijkervaring op te doen en kennis over waterstof te (door)ontwikkelen om zo ook andere schepen, zoals viskotters, te kunnen ombouwen.

Green Shipping
De totale programmakosten van Green Shipping bedragen 25,9 miljoen euro. Het Waddenfonds stelt 8 miljoen euro subsidie beschikbaar. Ondernemersorganisatie voor de technologische sector, FME, is penvoerder van het project. Het is een meerjarig programma in twee fases, met projecten op het gebied van fossielvrij varen in de Eemshaven, de haven van Lauwersoog, Den Helder en Harlingen. Het programma gaat zowel om varen op waterstof als op methanol.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
KlussenKlussen
WonenWonen
TuinTuin
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten