fbpx
1.2 C
Delfzijl
donderdag 21 november 2019
Home Economie Projectontwikkelaar eist sloopvergunning voor Steenfabriek Fivelmonde

Projectontwikkelaar eist sloopvergunning voor Steenfabriek Fivelmonde

Delfzijl – Als het aan Progres RE Invest uit Maarheeze ligt wordt de oude steenfabriek aan de Weg naar den Dam gesloopt om plaats te maken voor een Aldi-supermarkt.

De vastgoedbezitter eist bij de Raad van State in Den Haag dat de gemeente Delfzijl een sloopvergunning afgeeft voor het pand.
Volgens de gemeente kan de voormalige steenfabriek ‘Fivelmonde’ uit 1915 niet worden gesloopt omdat de gebouwen van de steenfabriek onder een sloopverbod van de provincie vallen. Het sloopverbod geldt voor karakteristieke gebouwen die nog niet door de gemeente zijn beschermd in een bestemmingsplan.

Volgens de advocaat van Progres heeft de gemeente verzuimd om het gebouw op te nemen in het bestemmingsplan Delfzijl Kern West waarin karakteristieke panden worden beschermd. Omdat de gemeente dit wel had onderzocht en overwogen is het sloopverbod van de provincie volgens advocaat van de projectontwikkelaar niet van toepassing op het bestemmingsplan.

De gemeente is er echter van overtuigd dat de projectontwikkelaar ongelijk heeft en liet de steenfabriek door de monumentencommissie aanmerken als ‘karakteristiek’.

De Raad van State zal binnen zes weken uitspraak doen in de zaak.

Advertenties
Advertenties